Amerikaans afvalbedrijf laat wagenpark rijden op biodiesel

10-10-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Het afvalbedrijf GreenTeam bevindt zich midden in Silicon Valley, het technologische centrum van de VS. Het haalt afval op in de stad San José en maakt het gereed voor hergebruik.

‘We zijn het eerste Amerikaanse bedrijf dat biodiesel voor al zijn voertuigen gebruikt,’ zei woordvoerder Kerynn Gianotti van GreenTeam. Het bedrijf is momenteel bezig haar 95 wagens met een biodiesel motor uit te rusten. Ken Etherington, manager bij het bedrijf, verwacht dat de nieuwe brandstof een vermindering van 22.000 kilogram aan giftige uitstoot per jaar zal opleveren.

Biodiesel is een redelijk schoon alternatief voor brandstof met een petroleumbasis. De plantaardige olie in biodiesel kan gemaakt worden uit zonnebloem, soja, hennep, kokosnoot, en zelfs reeds gebruikte gekookte olie en dierlijk vet.

De uitvinding van de biodiesel motor stamt uit het begin van de vorige eeuw. Rudolf Diesel, ook verantwoordelijk voor de creatie van de gewone dieselmotor, shockeerde de mensheid door pindaolie als brandstof te gebruiken. Plantaardige oliën zijn prima bruikbaar als brandstof, vond hij.

De veel goedkopere petroleum verdrong echter de biodiesel als de gangbare brandstof. Pas na de oliecrisis in 1973 werd er een nieuwe methode bedacht om plantaardige oliën als brandstof voor moderne dieselmotoren te kunnen gebruiken.

Nu ligt de productie van biodiesel in de VS jaarlijks op ongeveer 110 miljoen liter. Dat is vrij veel vergeleken een andere alternatieve brandstof, ethanol, waarvan jaarlijks bijna 6 miljoen liter wordt geproduceerd.

Sinds een paar jaar maakt een busje, de Veggie Van, reclame voor het gebruik van biodiesel. De Veggie Van is beschilderd met zonnebloemen en rijdt kriskras door de Verenigde Staten. Het busje is uitgerust met een zogenaamde green grease motor. Deze werkt – vanzelfsprekend – op biodiesel.

Het busje stopt in ieder geval niet bij pompstations. Deze traditionele brandstofleveranciers hebben plaatsgemaakt voor fast food restaurants. De Veggie Van rijdt namelijk op een bewerking van frituurvet.

Homepage van het afvalbedrijf
Meer weten over biodiesel en de Veggie Van? Klik dan hier.

Reacties