Ambitieuze aanpak Afrikaanse werkloosheid

10-09-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Het plan-van-aanpak, dat werd gepresenteerd op een top in Burkina Faso, heeft als belangrijkste speerpunt de landbouwsector, waar de meeste mogelijkheden voor werk zouden liggen. Alle 18 landen die aan de conferentie deelnamen, hebben toegezegd voortaan 10 procent van het budget in innovatie van de landbouw te investeren. Die investeringen moeten landen ook betere toegang tot de wereldmarkt verschaffen.

Verder willen de Afrikaanse regeringsleiders het verstrekken van leningen aan kleine bedrijfjes meer stimuleren. Grote bedrijven zullen worden aangemoedigd om een meer maatschappelijk verantwoord beleid te voeren.

Vrouwenrechten

Om de werkgelegenheid onder vrouwen te verbeteren hebben de regeringsleiders ook beloofd dat zij de wetgeving zullen aanpassen zodat vrouwen ook krediet mogen aanvragen en bezittingen op hun naam kunnen registreren.

Ook kwamen de landen overeen dat zij de werkloosheid beter in kaart zullen brengen. Verder wordt er een speciale commissie opgericht die per land de vorderingen gaat controleren.

Meer dan 300 van de 800 miljoen Afrikanen hebben te lijden onder de gevolgen van werkloosheid. Gemiddeld komen deze mensen rond van minder dan een dollar per dag.

color=red>

Internationale Arbeidsorganisatie (ILO)

Reacties