Alleen aardappels van Hollandse bodem

20-02-2007
Door: Quinty Pels

'Alleen in de zomer moeten we aardappels importeren uit het buitenland, omdat de oogst in Nederland dan stil ligt', legt Tonny Koster uit. Hoewel Tonny wel eens vraag krijgt naar meer exotische soorten zoals bijvoorbeeld de bataat, verkoopt hij ze niet. 'Er bestaan op de wereld zo'n vierhonderd aardappelsoorten, daar heb ik gewoon geen ruimte voor.'

1Tonny%20Koster.jpg
Tonny Koster
Tonny verwijst deze klanten naar zijn overbuurman, Hans Caremann. Zijn groentekraam bevat één uitheemse soort aardappel, de zoete bataat. 'Die wordt het meeste gevraagd. Je kunt daar gewoon heel veel gerechten mee maken. Verder richt ik me op groente en fruit.'

Wie zoekt naar exotische aardappelachtige knolgewassen, zoals bataat, yam of zwarte truffel zal overigens op de Dappermarkt wel slagen. Voor yam kun je bijvoorbeeld terecht bij d
e kraam van groenteman Koos Voogt. 'We verkopen niet het hele jaar door yamwortels. De ene keer hebben we zoete aardappels, de andere keer yam en weer een andere keer kiezen we voor andere exotische producten.'

Warme broodjes

'Dat ligt niet echt aan de tijd van het jaar, want de Yam kan het hele jaar worden ingevoerd. Ze komen dan vooral uit Afrika en Azië', legt hij uit. 'Maar het is leuk voor de afwisseling. Ik kan niet echt zeggen dat de ene aardappel beter verkoop dan de andere. Als ik bataten heb, dan verkopen ze goed, maar als ik yam verkoop, dan gaan ze ook als warme broodjes.'

Volgens Koos is er ook niet één bepaalde bevolkingsgroep die de aardappels koopt. 'Nee hoor, ik krijg Hollanders, Surinamers, Marokkanen, noem maar op. Waarschijnlijk maken ze wel allemaal verschillende gerechten met hetzelfde product.'


 bataat 120  

Recepten met bataat en yam





Tonny Koster (48) staat zelf al dertig jaar met zijn aardappelkraam op de Dappermarkt. 'Mijn opa is ooit met de aardappelverkoop begonnen en binnenkort staan we hier al weer zeventig jaar.'

Tonny verkoopt twaalf verschillende soorten aardappels. 'Alle soorten aardappels verkopen eigenlijk even goed. Je ziet wel dat veel mensen in de winter de kruimige soorten kopen voor in de stamppot.'

De aardappel is vanuit Zuid-Amerika naar Europa gebracht door Spaanse ontdekkingsreizigers. Het waren de monniken die ervoor zorgden dat de aardappel vanuit Spanje zijn weg vond naar de andere Europese landen. Zij pootten de plant in hun kloostertuinen.



Reacties