Albert Heijn stopt verkoop tafelbintje

07-07-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/onzeWereld

De stichting Natuur en Milieu reageert zeer verheugd op het besluit van Albert Heijn. Woordvoerder Hans Muilerman: 'Wij wezen supermarkten twee jaar geleden op de vele alternatieven voor het bintje. We hopen dat de andere supermarkten nu zullen volgen.'

Het is al lang bekend dat voor de teelt van de ziektegevoelige bintjes veel chemicaliën, voor de bestrijding van schimmels en insecten, worden gebruikt.

Natuur en Milieu probeert nu ook de aardappelverwerkende industrie zover te krijgen de bintjes te weren. De frites-industrie gebruikt veel bintjes, omdat het een stevige en grote aardappel is die uitermate geschikt is voor patat-frites. Overigens blijft Albert Heijn deze producten wel verkopen.

De aardappelboeren trekken het argument van Albert Heijn in twijfel. 'Ik denk eerder dat ze niet genoeg verdienen op deze soort. Hun marge is te klein,' zegt directeur D. Coumou van het Nederlands Instituut Afzetbevordering Akkerbouw (Nivva).

Volgens Coumou is het bintje niet het enige ras dat kwetsbaar is voor phytophtora. Bovendien is de resistentie van rassen altijd tijdelijk; de rassen en schimmels passen zich steeds aan. Coumou wijst erop dat de maatregel eigenlijk niet nodig is: er zijn aardappelboeren die de bintjes zo gecontroleerd telen dat spuiten minder nodig is.

'Lariekoek,'reageert Muilerman. 'Het bintje is gewoon een aflopende zaak. Telers van het bintje spuiten permanent en bedekken het blad van deze aardappel voortdurend met een laagje gif, omdat de soort zo kwetsbaar is. De milieuprestatie van het bintje blijft bedroevend.'

Volgens Natuur en Milieu kan met een goed managment op het boerenbedrijf wel veel milieuwinst behaalt worden, maar wordt maximale milieuwinst alleen bereikt door over te stappen op bijvoorbeeld de soort 'redstar'. Muilerman: 'Tweederde van al het landbouwgif wordt in de aardappelteelt gebruikt. Het bintje is de grootste oorzaak.'

De aardappelsector meent dat de aankondiging van AH bovendien aan de late kant is. Het pootgoed voor de bintjes staat nu in de grond en zou in juli aan de aardappelboeren worden verkocht.

Bintjes zijn in Nederland de meest verkochte aardappelsoort. Van de jaarlijkse productie van 800 miljoen kilo consumptie-aardappelen is eenderde van het ras bintje. 'De winkelier die het bintje uit zijn schappen gooit, gooit dus ook een deel van zijn verkopen weg,' denkt Coumou.

Het bintje is bijna een eeuw geleden ontwikkeld door een Friese onderwijzer. Hij noemde het ras naar de slimste leerlinge in zijn klas. Hij koos haar, omdat hij andere rassen al naar zijn eigen kinderen had vernoemd.

Meer landbouwnieuws

Reacties