Akzo Nobel trekt zich onder druk terug uit omstreden project

08-01-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Friends of the Earth (in Nederland Milieudefensie) heeft er sinds 2001 meermalen bij Akzo Nobel op aangedrongen uit het project te stappen vanwege het niet-duurzame karakter. Tot voor kort weigerde Akzo Nobel hierop in te gaan.

Het meest recente protest van Milieudefensie tegen Akzo Nobel vond plaats op 2 december. Een ‘junglegordijn’ werd voor de toegang tot het hoofdkantoor van Akzo Nobel in Arnhem gehangen, vergezeld door het geluid van motorzagen. Eveneens publiceerde de organisatie de brochure ‘Papier van woudreuzen - Akzo Nobel's plannen in Indonesië’.

Akzo Nobel had een zogeheten Memorandum of Understanding gesloten met een Singaporees bedrijf dat op Kalimantan een pulpfabriek wil bouwen. Bijna 50 duizend hectare tropisch regenwoud, een gebied zo groot als acht keer de Veluwe, zou worden gekapt om houtplantages aan te leggen. Die zouden de pulpfabriek van hout gaan voorzien. Als onderdeel van het fabriekscomplex had Akzo Nobel toegezegd een chemische fabriek te bouwen voor het leveren van bleekchemicaliën.

Of de terugtrekking van Akzo gevolgen heeft voor het fabriekscomplex zelf is nog onduidelijk. Wel valt een belangrijk onderdeel ervan weg. Ook zullen internationale geldverstrekkers na het signaal van Akzo minder happig zijn te investeren.

Bevolking lijdt onder papierindustrie

Milieudefensie is blij dat Akzo Nobel aantoont haar eigen milieubeleid serieus neemt. In een verklaring stelt Akzo Nobel: ‘De vier punten die Milieudefensie naar voren brengt reflecteren eigenlijk onze eigen standpunten. Akzo Nobel deelt de zorgen over mismanagement en ontbossing in Indonesië en andere landen. Het is een basis voor onze pulp- en papierindustrie om meer milieuvriendelijke producten en systemen te ontwikkelen en te promoten. Dat is ook in ons belang.’

Met het besluit van Akzo om zich terug te trekken uit de bouw van de pulpfabriek zijn de problemen in Indonesië nog lang niet uit de lucht, zegt de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Zo blijkt de papier- en houtpulpindustrie op het Indonesische eiland Sumatra zich te buiten te gaan aan kaalslag. Daarmee legt het nog steeds ongestraft beslag op gebieden die de inheemse bevolking toebehoren.

HRW schrijft dat in een rapport dat wordt gepubliceerd in de aanloop naar de vergadering van de Consultative Group on Indonesia (CGI) op 21 en 22 januari op Bali. Dat is een bijeenkomst van alle bilaterale en multilaterale donoren van Indonesië, voorgezeten door de Wereldbank. ‘De donoren moeten eisen dat president Megawati en haar regering onmiddellijk stappen zetten om een eind te maken aan die wantoestanden,’ zegt Mike Jendrzejczyk, directeur van HRW-Azië.

Een voorbeeld is het bedrijf Asia Pulp and Paper (APP) en zijn zusterorganisatie Arara Adabi, die op Sumatra papier en houtpulp produceren. Deze ondernemingen zitten met schulden van meer dan 20 miljard euro. Om aan hun afbetalingsverplichtingen te voldoen, gaan ze op een nietsontziende manier met natuur en de plaatselijke bevolking om, aldus HRW. De enorme vraag naar hout gaat ten koste van het resterende regenwoud in de regio en zorgt voor steeds weer nieuwe spanningen met de inheemse bevolking.

Milieudefensie brochure over Akzo Nobel
Milieudefensie: Akzo betrokken bij plan kap tropisch regenwoud (2 december 2002)
Milieudefensie: Akzo betrokken bij plan kap tropisch regenwoud (2 december 2002)
Milieudefensie: Akzo betrokken bij plan kap tropisch regenwoud (2 december 2002)

Reacties