Akkoord Indonesië en rebellen Atjeh in zicht

04-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/RTR

Er bestaat nog wat onduidelijk over de datum van ondertekening en de preciese inhoud van het akkoord. De woordvoerder van de verzetsbeweging Vrij Atjeh (GAM), Sahputra, zei dat de ondertekening op 15 mei plaatsvindt in plaats van 12 mei, zoals Saad meldde.

Indonesië heeft volgens Sahputra in het akkoord beloofd alle troepen uit het gebied terug te trekken. President Wahid had dat in november al aangekondigd. Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat alle troepen zich terugtrekken. Het leger heeft bases in alle provincies en ondersteunt vandaaruit ook door het hele land civiele projecten, zoals bij openbare werken en volksgezondheid.

De rebellenbeweging heeft terugtrekking van het Indonesisch leger uit de provincie geëist, want alleen zo zal het geweld stoppen, zo stelt het GAM.

Het verzet noemt het akkoord ‘een grote doorbraak, omdat Jakarta daarmee voor het eerst een signaal heeft gegeven dat het wil onderhandelen’.

Door het conflict tussen de regering in Jakarta en de onafhankelijkheidsstrijders van de beweging Vrij Atjeh (GAM) zijn de afgelopen 25 jaar al duizenden doden gevallen, voornamelijk burgers.

De afgelopen jaren zijn er in het gebied meer dan 5000 mensen, vooral burgers, omgekomen bij het geweld. De onafhankelijkheidsstrijd van het welvarende, streng islamitische Atjeh is al oud. Zo verzetten de Atjeeërs zich al hevig tegen het Nederlands koloniaal bewind.

Einde geweld belangrijkst
Volgens minister Saad heeft het akkoord ‘vooral ten doel dat er een eind komt aan geweld en dat de wapens worden neergelegd. Daarna zullen we een situatie scheppen die bevorderlijk is voor economisch herstel en een politieke dialoog.’


De overeenkomst is tot stand gekomen na intensieve gesprekken met GAM-leider Hasan di Tiro, die in ballingschap in Zweden leeft.

In maart berichtten de Indonesische media dat er voor het eerst gesprekken waren tussen de Indonesische autoriteiten en de opstandelingen. Di Tiro, die Vrij Atjeh in 1976 oprichtte, wees officiële contacten met Jakarta altijd af.


Sinds het aantreden van de hervormingsgezinde Indonesische president Wahid zijn er meer contacten tussen Jakarta en separatististen als de GAM. Zo beloofde Wahid de olierijke provincie een groter aandeel in de opbrengsten van grondstofwinning.


Ook zorgde hij ervoor dat 24 militairen zich wegens mensenrechtenschendingen in Atjeh voor de rechtbank moeten verantwoorden. Zij zouden juli vorig jaar 57 ongewapende dorpsbewoners hebben doodgeschoten.

Reacties