Aidsplan Bush ‘louter voor de show’

20-06-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

‘Het plan is louter voor de show,’ schrijven actiegroepen, waaronder Act Up en de Global AIDS Alliance, in een gezamenlijke verklaring.

Met zijn plan wil Bush in vijf jaar de overdracht van HIV/aids van moeder op kind met zo’n 40 procent terugbrengen in 12 Afrikaanse en een aantal Caribische landen. Wereldwijd worden er elke dag zo’n 2000 baby’s in de baarmoeder, tijdens de geboorte of door borstvoeding besmet met HIV.

Goedkope generieke medicijnen

De hulp wordt via de bilaterale programma’s (van overheid naar overheid) gesluisd en niet via het Globale Fonds ter Bestrijding van Aids, Tuberculose en Malaria, dat secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan vorig jaar zo prominent presenteerde.

Actiegroepen vrezen dat hierdoor vooral de Amerikaanse patenthoudende farmaceutische bedrijven aan de programma’s zullen verdienen door de medicijnen te leveren. Bedrijven die goedkopere generieke versies van de medicijnen op de markt brengen, met name in armere landen, komen dan niet in aanmerking. Volgens Salih Booker, directeur van Africa Action, is de Amerikaanse regering bang dat het Globale Aidsfonds de goedkope generieke medicijnen gaat inkopen en de belangen van de Amerikaanse farmaceutische industrie daarmee schaadt.

Critici vrezen ook dat pogingen van het Amerikaanse Congres om honderden miljoenen dollar over te maken aan dat mondiale fonds nu in het water vallen. Tot nu droeg Washington 300 miljoen dollar bij aan dat fonds. Voor volgend jaar is 200 miljoen dollar beloofd. Lage bijdragen van de Verenigde Staten kunnen andere donoren er ook van weerhouden veel te storten.

Annan denkt dat er voor ‘zijn’ fonds zo’n 7 tot 10 miljard dollar per jaar nodig is om HIV/aids effectief te bestrijden. Rijke landen die Annans plan steunen hebben tot op heden slechts 1,9 miljard dollar gestort.

Actiegroepen protesteerden woensdagavond tegen Bush’ plannen bij een fondsenwervend diner van de Republikeinse partij. Op het gala zaten de sponsors aan, waaronder grote westerse farmaceutische bedrijven en hoofdsponsor GlaxoSmithKline. Gehoopt werd voor 30 miljoen dollar (een record!) op te halen voor Bush’ partij.

‘Read his lips!’ De toespraak van Bush op video

Reacties