Aidsbestrijding in Zuid-Afrika blijft steken op provinciaal niveau

19-11-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Vorig jaar gaven de Zuid-Afrikaanse provincies slechts iets meer dan eenderde uit van het geld dat ze van de nationale overheid hadden toegewezen gekregen voor de strijd tegen aids. Dit jaar lijkt het National Integrated Plan (NIP) tegen HIV en aids in Zuid-Afrika nog slechter te presteren.

Volgens aids-expert Alison Hickery is dat vooral te wijten aan onvoldoende bemande of slecht draaiende provinciale administraties. Op sommige plaatsen is er gewoon een gebrek aan politieke steun voor de anti-aidscampagnes. Ook vragen de lokale aidsinitiatieven teveel aandacht.

De meeste aidsprogramma's van de Zuid-Afrikaanse overheid worden uitgevoerd door de administraties voor gezondheid, onderwijs en sociale zaken van de provincies. Hickey wijst erop dat de vier provinicies die het geld van de centrale overheid het moeilijkst krijgen uitgegeven, uitgerekend tot de gebieden behoren waar aids het hardst toeslaat.

KwaZulu-Natal heeft bijvoorbeeld de hoogste infectiegraad van alle Zuid-Afrikaanse provincies, maar was er halverwege het tweede jaar van het NIP toch maar in geslaagd 11 procent van het beschikbare geld uit te geven.

Zomaar meer geld pompen in de provinciale gezondheidsdiensten is volgens Hickey dus zeker geen goede strategie - eerst moet de lokale administratie versterkt worden.

Zuid-Afrika is het land met het hoogste aantal aids-patiënten ter wereld. Volgens de Geneeskundige Onderzoeksraad is 40 procent van de sterfgevallen in de leeftijdscategorie van 17 tot 49 aan aids te wijten.

Reacties