Aidsbestrijding: China wil leger jonge artsen naar platteland sturen

29-04-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Het Chinese ministerie van Volksgezondheid vraagt alle artsen die de afgelopen vijf jaar zijn afgestudeerd, zich een jaar lang op het platteland in te zetten. Deze maand kondigde de Chinese regering ook aan dat alle 1,3 miljard Chinezen zich gratis kunnen laten testen op HIV. Na de paniek over de ziekte Sars krijgen besmettelijke ziektes nu meer aandacht van de Chinese autoriteiten.

Het is de vraag of de Chinese gezondheidszorg de nieuwbakken plannen voor het platteland, kan uitvoeren. Het land kampt met een groot gebrek aan gekwalificeerde artsen. Uit de statistieken blijkt dat het land er slechts 150 telt die in staat zijn om aids te diagnosticeren en te behandelen. Bovendien verruilen maar weinigen graag de stad voor het armoedige en achtergestelde platteland.

Dat platteland loopt ver achter in ontwikkeling op de steden waar het meeste overheidsgeld naar toegaat. Dit ondanks het feit dat bijna driekwart van de Chinezen op het platteland woont.

Fatale bloedtransfusies

De Verenigde Naties schatten dat ongeveer anderhalf miljoen Chinezen zijn besmet met HIV. Het aantal HIV-geïnfecteerden zou in 2010 kunnen oplopen tot twintig miljoen. De meerderheid van de Chinese aidspatiënten leeft op het platteland, met name onder de arme bevolking van de provincie Henan.

Veel bewoners van Henan hebben de ziekte opgelopen toen ze in de jaren 90 meededen aan een bloeddonatieprogramma van de overheid. Bloed werd soms afgenomen met dezelfde naald. Volgens berichten zouden er een miljoen inwoners van Henan door bloedtransfusies zijn besmet met HIV. Volgens de VN zijn behalve in Henan in nog 23 andere provincies onzorgvuldige bloedtransfusies gedaan.

Vorig jaar is de overheid begonnen met het gratis verstrekken van medicijnen. Echter, een kwart van 7.000 aidspatiënten uit Henan die onder toezicht stond, is al na een paar dagen gestopt met de medicatie vanwege het gebrek aan professionele begeleiding.

Preventieve zorg verwaarloosd

Minder dan 30 procent van de Chinezen woont in de stad, maar kan wel rekenen op tweederde van de overheidsuitgaven voor volksgezondheid. Voorheen genoot 90 procent van de plattelandsbevolking gratis gezondheidszorg. Maar sinds de privatiseringen in de jaren 80, is nog maar 10 procent van hen verzekerd van deze zorg. De overige 800 miljoen mensen moeten gezondheidszorg uit eigen zak betalen.

Om meer inkomsten binnen te halen, geven veel plattelandsziekenhuizen de voorkeur aan duurdere behandelingen die geld opleveren. Daardoor is preventieve zorg verwaarloosd en konden epidemieën makkelijker om zich heen grijpen.

Reacties