Aids leidt tot groei tuberculose in Afrika

24-03-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Uit een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat vandaag, Wereld Stop Tuberculosedag, is gepresenteerd, blijkt dat er wereldwijd een daling is in het aantal tuberculose (tbc) slachtoffers. Afrika is hierbij een uitzondering.

Als gevolg van de wijdverbreide HIV/aidsepidemie en de slechte staat van de gezondheidszorg breekt tbc in veel Afrikaanse landen steeds vaker uit. Volgens het KNCV Tuberculosefonds is ook het gebrek aan goed getrainde gezondheidswerkers een belangrijk knelpunt in de strijd tegen tuberculose.

Observeren
De WHO hanteert al elf jaar als behandelmethode de Directly Observed Treatment Short-course (DOTS). De eerste twee maanden van de behandeling kijken gezondheidswerkers toe als patiënten hun pillen slikken. De overige zes maanden van de behandeling worden patienten zo goed mogelijk in de gaten gehouden.

Dit is nodig om te voorkomen dat patienten hun kuur niet afmaken. Als een kuur niet wordt afgemaakt of op een verkeerde manier wordt afgemaakt, loopt de patiënt een groot risico om een resistente vorm van tbc te krijgen.
 

Volgens woordvoerder Diederik van Halsema van Artsen zonder Grenzen komt deze resistente vorm van tbc in het westen steeds vaker voor. 'Dit komt door jarenlange verwaarlozing en gebrek aan aandacht voor tbc in ontwikkelingslanden', zegt van Halsema.

Diagnose
Artsen zonder grenzen (AzG) pleitte afgelopen dinsdag voor een snellere methode om tbc op te sporen. In ontwikkelingslanden wordt met een verouderde laboratoriummethode, een speekselonderzoek, gekeken of een patiënt tbc heeft. Hiermee wordt echter slechts bij maximaal 60% van de mensen die met tbc zijn besmet daadwerkelijk tbc vastgesteld. Bij patiënten die ook besmet zijn met aids werkt de test nog minder goed en bij kinderen werkt deze test helemaal niet.

Van alle mensen die overlijden aan de gevolgen van tuberculose is 99 procent afkomstig uit ontwikkelingslanden. Toch is de ontwikkeling van tuberculoseonderzoek voornamelijk gericht op het rijke westen. AzG wil voorkomen dat er niets gebeurd om tbc in Afrika aan te pakken. Daarom werkt AzG mee aan de ontwikkeling van nieuwe testen door informatie uit te wisselen met de farmaceutische industrie. 

Reacties