Aids-ambassadeurs zijn in trek

24-02-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

‘De landen die zich opmaken om tot de EU toe te treden, hebben te maken met de snelstgroeiende HIV-epidemie van de wereld,’ aldus Peter Piot van UNaids, de aidsorganisatie van de Verenigde Naties. Behalve voor de Baltische staten en Oost-Europa geldt dat ook voor Centraal Azië.

Oost-Europa kampt met armoede als gevolg van de moeizame overgang naar een open-markteconomie. De sociaal-economische situatie gecombineerd met veelvuldig gebruik van heroïne worden gezien als de voornaamste oorzaken van de HIV-epidemie in de voormalig communistische landen.

Estland, Letland en Litouwen werden in de conferentie genoemd als voorbeelden. Had Estland in 1998 ‘slechts’ 12 nieuwe patiënten besmet met HIV, in 2002 waren dat er 899. Litouwen zag tussen 2001 en 2002 de cijfers vervijfvoudigen. Van de wereldwijd 40 miljoen mensen die met HIV besmet zijn of aan aids lijden, leven er 2,1 miljoen in Europa en Centraal-Azië.

Aids als integraal onderdeel van beleid

In Oost-Europa gaat het bij 80 procent van de HIV-geïnfecteerden om mensen onder de 30 jaar. Unicef pleit daarom voor een aanpak die zich op jongeren richt. ‘Cambodia, Uganda en Brazilië hebben na serieuze pogingen tot aidsbestrijding al een succesvolle daling van HIV–besmettingen onder jongeren laten zien,’ aldus Carol Bellami, directeur van Unicef.

Nederland benoemde vorige week Laetitia van den Assum als aids-ambassadrice. Van den Assem, nu nog ambassadrice in Zuid-Afrika, wil het Nederlandse voorzitterschap van de EU gebruiken om meer aandacht voor HIV/aids te krijgen.

Nederland wil binnen drie jaar 270 miljoen euro uitgeven aan de wereldwijde bestrijding van aids, malaria en tuberculose. Dat is twee keer zoveel als de regering in 2002 uitgaf. Wereldwijd vertienvoudigde de steun aan aidsbestrijding de afgelopen 8 jaar tot 4,7 miljard dollar.

Van den Assum wil aids tot een integraal onderdeel maken van het Nederlandse buitenlandbeleid. ‘Aids heeft behalve met gezondheid en onderwijs ook te maken met mensenrechten, economie en veiligheid. Kijk maar hoe het misbruik van vrouwen en kinderen de crisis versnelt,’ zei zij vorige week in de NRC.

Zo wijst Van den Assum bijvoorbeeld op het probleem van artsen en andere hoogopgeleiden uit onder meer Afrika die massaal naar het Westen worden gelokt door de hogere salarissen en betere levensomstandigheden, en de farmaceutische industrie die prijzen van de medicijnen met opzet hoog houdt.

Ministerie van Buitenlandse Zaken
UNaids

Reacties