Agrotoerisme in Uganda

12-10-2004
Door: OneWorld Redactie

Goede ervaringen met gelijksoortige reizen in Latijns Amerika heeft Agroreizen er toe aangezet om de mogelijkheden van Afrika te onderzoeken. Uiteindelijk is voor Uganda gekozen omdat het veel te bieden heeft: ‘Het is een prachtig land, alles groeit er, waardoor het mooi groen is. Het wordt daarom wel de parel van Afrika genoemd. Er zijn ook veel toeristische trekpleisters zoals de wildparken en raften op de Jinja-watervallen. Bovendien is het, anders dan veel andere Afrikaanse landen, een veilig land.’

Volgens Van Rossum wordt het een leuk en gevarieerd programma. Zo zijn er bezoeken aan boeren met gemengde bedrijven, waar er naast het houden van koeien en kippen ook bananen, koffie, vanille en diverse fruitsoorten worden geteeld. Het zijn kleine bedrijfjes die (vaak noodgedwongen) biologisch werken. Ook heel interessant zijn de bezoeken aan de fruitdrogerij, waar veel voor de export wordt gedaan en aan de verwerker van vanille. Maar het wordt ook wel een beetje spannend vertelt Ria verder: ‘De boeren weten niet goed wat er op hen afkomt en wat er van ze verwacht wordt. Ze vinden het heel leuk dat er belangstelling is voor hun bedrijf maar het agrotoerisme staat echt nog in de kinderschoenen.’ Ze pleit daarom voor training van de contactpersonen ter plaatse; ze moeten zich realiseren dat ze aanwezig moeten zijn op het afgesproken tijdstip en bijvoorbeeld hoe een lunch verzorgd moet worden.
De reis zal vooral avontuurlijk ingestelde mensen aantrekken, verwacht Ria. “Het is toch een beetje behelpen, de wegen zijn soms echt slecht en de overnachtingen zijn niet super-luxe, maar daar tegenover staat wel dat je écht in contact komt met de lokale boeren.” De reis biedt een kijkje in de keuken van boeren in Afrika en hoe het leven daar echt is. Je kunt de mensen van alles vragen (in het Engels of in het Swahili met behulp van de reisleidster die goed Swahili spreekt) en wat vooral indruk maakt is hoe vrolijk en positief de mensen in het leven staan.
Meer informatie is binnenkort te vinden op www.agroreizen.nl.

Reacties