Taalkramp: over verboden woorden, nieuwe labels en (on)macht

- De Nieuwe Liefde

Zonder elkaar uit te maken voor cis-sexist of Gütmensch bevragen we de onderliggende aannames over taal. Met beschouwers, taalkunstenaars en activisten kijken we naar de werking en impact van taal. Taal als machtsmiddel. Taal als daad.

Beste blanke en donkere witte en zwarte, allochtone en autochtone bi-culturele en niet-nieuw Nederlandse dames en heren reizigers, welkom.

Taal is altijd al onderwerp van taal en woorden altijd al onderwerp van gesprek. Toch groeien de lijsten nieuwe en verboden woorden harder dan ooit. Het huidige woordenaanbod is blijkbaar niet voor iedereen. We zoeken naar nieuwe termen en titels, maken geuzennamen van scheldwoorden en zetten beperkende labels bij het grofvuil.

Houd jij het nog bij? Vind je het overdreven politieke correctheid? Of voel je je eindelijk aangesproken? Heeft woorden verbieden zin? Verandert er echt iets, als we elkaar anders noemen? Kunnen woorden meer zijn dan een neutraal medium? En hoe voorkomen we dat we humorloos door het leven kunnen gaan.

Vanavond doen we een stap terug. Zonder elkaar uit te maken voor cis-sexist of Gütmensch bevragen we de onderliggende aannames over taal. Met beschouwers, taalkunstenaars en activisten kijken we naar de werking en impact van taal. Taal als machtsmiddel. Taal als daad.

Je gaat naar huis met beter inzicht in hoe taal een daad is én een politieke keuze.

Met sociaal wetenschapper Linda Duits en schrijver, opiniemaker en termbedenker Stella Bergsma.
Meer gasten volgen.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons