Straffeloosheid bestrijden: perspectieven van slachtoffers

- Humanity House

Slachtoffers van mensenrechtenschendingen delen overlevingsverhalen en hun ervaringen in hun strijd voor rechtvaardigheid. Hoe zorgen we ervoor dat straffeloosheid bestreden wordt en hoe kunnen slachtoffers participeren in processen van ‘transitional justice’?

Transitional justice, oftewel overgangsjustitie, gaat over hoe er rekenschap kan worden gegeven aan schendingen van mensenrechten die in voorafgaande perioden zijn begaan in post-conflict landen. Dit gebeurt in verschillende vormen zoals waarheidscommissies, berechting van daders, verzoening en herstel en compensatie voor slachtoffers en nabestaanden.

In deze paneldiscussie komen slachtoffers uit Guatemala en Oeganda aan het woord. Zij vertellen hoe zij vechten voor rechtvaardigheid en tegen straffeloosheid. Daarnaast bespreken zij moeilijkheden en uitdagingen.

Over de sprekers

  • Alicia Juarez uit Guatemala is slachtoffer van gedwongen verdwijning. Zij speelt een centrale rol in het Asociacion Memoria Dignificación y Esperanza (AMDE). In deze paneldiscussie licht zij de casus van Santa Lucia Cotzumalguapa toe. Ook reflecteert Alicia op de uitdagingen van de rechtvaardigheidsprocessen op nationaal en internationaal niveau.
  • Elizabeth Adongo Ayenyo (foto) uit Oeganda is network leader en voormalig slachtoffer van mensenrechtenschendingen. Elizabeth vertelt hoe zij het geweld van zowel de Oegandese regering als rebellen overleefde. Ook legt ze uit waarom ze zich inzet voor rechtvaardigheid voor slachtoffers en nabestaanden.
  • Patrick Ocen uit Oeganda is voormalig kindsoldaat. Hij bespreekt de uitdagingen waarmee kinderen die in gevangenschap geboren zijn worden geconfronteerd. Daarnaast bespreekt hij hoe en waarom educatie de toekomst van deze kinderen kan veiligstellen.
  • Marlies Stappers uit Nederland is Central America expert en Executive Director van Impunity Watch. Marlies is betrokken bij onderzoek naar mensenrechten, overgangsjustitie en straffeloosheid.

Dit event is georganiseerd door Impunity Watch en Redress Trust en gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken als onderdeel van het gezamenlijke project Strengthening Victim Participation in the Fight against Impunity for International Crimes.

Bekijk het facebook-event hier.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons