On the Move: De schat van Priamus van Troje

BplusC Nieuwstraat

Spreker: Dr. Willemijn Waal, docent Assyriologie aan de Universiteit Leiden, verbonden aan het Leiden Institute for Area Studies en het NINO (het Nederlands Instituut voor het Nabije Oosten)
Moderator: Drs. Nicky van de Beek (Verbonden aan de Universiteit Leiden – Leiden Institute for Area Studies en het RMO – Rijksmuseum van Oudheden)

 

In 1870 schreef de archeoloog Heinrich Schliemann geschiedenis toen zijn opgravingen in Hisarlık in Turkije de legendarische stad Troje blootlegden. Een van de meest spectaculaire vondsten was een verzameling gouden sieraden, die hij ‘de schat van Priamos’ noemde, naar de Trojaanse koning uit de Ilias. Hoewel inmiddels duidelijk is dat deze objecten veel ouder zijn dan het Homerische Troje, zijn ze nog steeds wereldberoemd en zeer gewild. Na zijn ontdekking kende de schat een fascinerende levensloop: hij werd eerst uit Turkije gesmokkeld naar Griekenland, verhuisde toen naar Berlijn, verdween vervolgens in WO II om decennia later weer op te duiken in Moskou. Heden ten dage worden de objecten geclaimd door diverse partijen die ze als ‘hun’ erfgoed beschouwen. Deze lezing zal ingaan op het bewogen leven van de schat en de betekenis die er aan dit erfgoed wordt toegekend.

 

Dit is de tweede lezing binnen een reeks van lezingen ‘Heritage on the Move’ die LeidenGlobal in samenwerking met BplusC organiseert voor breed publiek. De gelijknamige fototentoonstelling is t/m 26 april te zien in BplusC Nieuwstraat.

Bezoek voor meer informatie de website.

 

LeidenGlobal is een samenwerkingsverband, waarin de Leidse wetenschappelijke en museale instellingen kennis, collecties, onderzoek en onderwijs op het gebied van ‘wereld-zaken’ met elkaar verbinden. LeidenGlobal zorgt ervoor dat de Leidse kennis en activiteiten op het terrein van globale en regionale studies zichtbaarder is voor een breed publiek.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons