Misdaden tegen Yezidi’s: Impact en respons

- Humanity House

In augustus 2014, werd de Yezidische gemeenschap, een van de oudste religieuze groepen in het Midden-Oosten, het doelwit van de zelfbenoemde Islamitische Staat (IS). Mannen en jongens werden geëxecuteerd. Vrouwen en kinderen werden tot slaaf gemaakt. En een groot deel van de regio blijft vernietigd.

De voornaamste Yezidi-stad Sinjar is sinds november 2015 bevrijd. Toch blijft de wederopbouw van de noodzakelijke voorzieningen die de terugkeer van de gemeenschap mogelijk zouden maken traag. De fysieke, culturele en geestelijke overleving van de Yezidi gemeenschap wordt nog steeds bedreigd. Een kritische bespreking over de reactie, het discours en de framing van de internationale gemeenschap van de situatie van de Yezidi’s is een noodzaak.

Tijdens dit symposium gaan we in gesprek met politici, rechtsexperts, academici en de humanitaire sector zelf over de huidige situatie van de Yezidische gemeenschap en wat er nog moet gebeuren om hun toekomstperspectief te bepalen.

Praat mee tijdens deze discussie over de internationale reacties tegen genocide, het vinden van gerechtigheid en de huidige humanitaire crisis waarmee de Yezidi’s te maken hebben.

Inclusief gratis lunch en koffie en thee.

Sprekers

  • Saeed Quasim Sulaiman. Yezidi-activist. Hij zal de geschiedenis, de religie en het territorium van de Yezidi bespreken.
  • Skype-interview met Pari Ibrahim. Oprichter en uitvoerend directeur van de Free Yezidi Foundation die humanitaire hulp biedt en het bewustzijn over het conflict probeert te vergroten. We praten met Pari over de uitdagingen bij het zoeken naar gerechtigheid en verantwoording voor de gemeenschap.
  • Skype-interview met officier van justitie Simon Minks. Internationaal recht en verantwoording na genocide. Hij zal de uitdagingen bespreken van het vervolgen van oorlogsmisdaden.
  • Sura Mahmood. Raad van bestuur voor de de Baghdad Women Association. Lid van de Iraakse Alamal Association. Ze gaat het hebben over een onderwerp dat vaak over het hoofd wordt gezien: kinderen geboren uit verkrachting door IS-strijders en over de gevolgen ervan in verschillende gemeenschappen die hier  geconfronteerd mee worden.
  • Christine Robbins. Professor aan de Universiteit van Exeter. Directeur van het Instituut voor Arabische en Islamitische Studies. Ze zal het hebben over de relatie tussen gender en slachtofferschap in westerse media.
  • Skype-interview met Gulchen Murad. Projectmanager bij de Duhok-vestiging van EMMA, Organisatie voor Menselijke Ontwikkeling in Irak. Ze zal het hebben over haar werk met ontheemde mensen uit haar eigen religie die momenteel wonen in kampen rond Duhok.
  • Dalal Ghanim.Yezidi-activist en student farmacie.

Kijk voor meer informatie over het programma op onze website.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons