Keti Koti: Time for payback

- Pakhuis de Zwijger

Photo credit: www.j-pics.info on Visual Hunt / CC BY-NC-SA
De Nederlandse staat heeft eeuwenlang geprofiteerd van de Transatlantische mensenhandel en slavernij waarbij zij verschillende delen van de wereld heeft gekoloniseerd en beroofd. Tot op de dag van vandaag zijn de gevolgen hiervan merkbaar, bijvoorbeeld op het gebied van institutioneel racisme en structurele achterstelling binnen verschillende domeinen zoals onderwijs, politiek, media en de culturele sector. Tijdens dit programma gaan we in op de betekenis van excuses en schadeherstel in de praktijk. Welke instellingen dragen verantwoordelijkheid voor de erfenissen van dit verleden en wat zijn vervolgstappen in het herstel van deze schadelijke doorwerkingen?

Programma zal worden gemodereerd door Dionne Abdoelhafiezkhan en Yomi Hitijahubessy.

Met in dit programma onder anderen

  • Nancy Jouwe: Cultuurhistoricus en initiatiefnemer van Sporen van Slavernij Utrecht
  • Omar Ba: Belgische politicus, historicus, activist en consulent betreffende diversiteit, inclusie en transnationale diasporanetwerken.
  • Sylvana Simons: Fractievoorzitter Amsterdam BIJ1
  • Ineke van Kessel: Nederlands journalist en historicus. Verbonden aan het Afrika-Studiecentrum in Leiden.
  • Mourad Taimounti: Fractievoorzitter DENK Amsterdam
  • Dionne Abdoelhafiezkhan: Host & mede-oprichter IZI Solutions en Controle Alt Delete
  •  Yomi Hitijahubessy: Organisator Zwart onder Oranje, cultuurondernemer, kwaliteitsmanager, kunstenaar

Reparations, wat is er gedaan tot nu toe? 
Vijftien landen in het Caribisch gebied hebben formeel om herstelbetalingen gevraagd aan Nederland, Engeland en Frankrijk voor de schade van slavernijverleden en kolonisatie. De VN heeft de periode van 2015-2024 uitgeroepen tot ‘International Decade for people of African Descent’. In Nederland zijn formele excuses vanuit de overheid voor Transatlantische mensenhandel, genocide en slavernij helaas nog uitgebleven. Wel is het NiNsee, het Nationaal Instituut voor Nederlands Slavernijverleden en Erfenis, in 2000 opgericht. Verder is er een slavernijmonument geplaatst in het Oosterpark en vindt er jaarlijks het Keti Koti Festival plaats. Ook zijn er plannen gemaakt voor een nieuw slavernijmuseum in Amsterdam.

Maar is dit genoeg? Wat zijn vervolgstappen die gemaakt moeten worden om duurzame verandering teweeg te brengen voor een gelijkwaardige samenleving? Tijdens dit programma kijken we naar vraagstukken en reacties vanuit verschillende instituties die verantwoordelijkheid dragen voor het ongedaan maken van institutioneel racisme ten opzichte van mensen van Afrikaanse komaf.

 

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons