Hague Talks: Is er gerechtigheid voor slachtoffers van kinderrechtenschendingen?

- Humanity House

Op 20 november is het de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Er wordt dan gevierd dat UNICEF en de Verenigde Naties het Verdrag voor de Rechten van het Kind aannamen. Dit verdrag bestaat uit 54 artikelen en legt de basisrechten voor alle kinderen vast. Sindsdien is er veel bereikt, maar toch zijn er nog steeds miljoenen kinderen voor wie deze basisrechten niet vanzelfsprekend zijn.

Het idee is dat het kinderrechtenverdrag universeel moet zijn en elk kind moet beschermen. Maar in veel landen worden kinderen dagelijks nog steeds geconfronteerd met kinderrechtenschendingen. De realiteit van het nastreven van kinderrechten lijkt in de praktijk veel complexer. Wie monitort dat het kinderrechtenverdrag wordt nageleefd? En aan wie is het de taak om dit verdrag op te leggen op het moment dat er sprake is van kinderrechtenschendingen?

Tijdens deze HagueTalks hoor je van drie sprekers hoe zij het kinderrechtenverdrag inzetten om de situatie van kinderen te verbeteren. En waarom het kinderrechtenverdrag soms in de knel komt met andere idealen of belangen.

Sprekers

Tijdens deze HagueTalks lichten drie verdragen uit en horen we van drie sprekers hoe zij zich inzetten voor dit verdrag om kinderen te beschermen. Met onder andere Henk Jan Beltman, Chief Chocolate Officer van Tony Chocolonely vertelt hoe zijn keten chocolade probeert te maken zonder kinderarbeid. Lama, een 15 jarige meisje gevlucht uit Syrië, uit het jongerenpanel van UNICEF deelt haar persoonlijke verhaal met ons over het belang van kinderrechten. Overige sprekers worden binnenkort bekendgemaakt.

Moderator

De moderator is Sabine de Jong. Kinderrechtendeskundige en team coördinator van internationale programma’s bij UNICEF Nederland. Zo is zij dagelijks bezig met de toepassing van het VN-Kinderrechtenverdrag. Tevens is zij actief in de Tweede Kamer en op het Ministerie om zich in te zetten voor een betere positie van kinderen binnen het Nederlands beleid.

Ook te zien

De tentoonstelling ‘This is me’ van Terre des Hommes over kinderen die slachtoffers zijn van seksuele uitbuiting in Thailand. Fotografe Marieke van der Velden bezocht twee opvanghuizen voor slachtoffers van seksuele uitbuiting. Je ziet indrukwekkende verhalen van jongeren en wat het voor hen betekent om met hulp weer een perspectief te krijgen op de toekomst.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons