De geschiedenis van geweld in een zandkorrel

-
Locatie: Humanity House

Wanneer je met een microscoop inzoomt op de zandkorrels aan de Noord-Franse kust, vind je de minuscule overblijfselen van oorlogsmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog. Fotograaf Donald Weber, schrijver Larry Frolick en fysicus Kevin Robbie hebben met de nieuwste forensische analysetechnieken centimeter voor centimeter de stranden van Noord-Frankrijk onderzocht. Zo verzamelden ze forensisch bewijs van het precieze verloop van de D-day invasie. Het resultaat hiervan hebben ze recent uitgebracht in het boek ‘War Sand’, welke op 27 november wordt gepresenteerd en besproken.

War Sand is niet alleen een zoektocht naar microscopische overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog maar stelt ons ook de vraag: wat doen die overblijfselen met ons beeld van de geschiedenis en het maatschappelijk geheugen? Hoe verhoudt dit bewijsmateriaal en deze, bijna onzichtbare, vervorming van het landschap zich tot de manier waarop we de Europese geschiedenis van geweld vertellen? En wat betekent dat voor onze geschiedschrijving en zelfbeeld?

Tijdens deze editie van ons fotografieprogramma In Beeld neemt Donald Weber je mee in zijn zoektocht door het zand van Normandië naar de historische waarheid en epische werkelijkheid van WOII. We praten met hem en met onderzoekster Zuzanna Dziuban over hoe geweld het Europese landschap heeft gevormd, de invloed hiervan op ons collectieve geheugen en wat dit zegt over hoe wij ons verhouden tot geweld, dood en overwinning.

Over de sprekers

  • Donald Weber. Fotograaf die in zijn werk de transformatie van de geschiedenis naar het narratief onderzoekt. Hij is een Guggenheim Fellow en docent op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. War Sand is zijn vierde publicatie.
  • Zuzanna Dziuban. Verbonden aan Amsterdam School for Heritage. Ze werkt aan het onderzoeksproject ‘Deathscapes – Landscapes – Public Art: Material, Political and Affective Afterlives of Nazi Extermination Camps’. In haar onderzoek richt zij zich vooral op hedendaags Europees geheugen en de relatie tussen geweld, herinneringen en ruimte.

Praat mee en blijf op de hoogte via ons Facebook evenement.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons