Docu: Hissein Habre, A Chadian Tragedy (HagueTalks)

-
Locatie: Humanity House

De voormalige dictator Hissein Habré is de eerste Afrikaanse leider die in een Afrikaans land is veroordeeld voor genocide, marteling en misdaden tegen de menselijkheid. Op de Internationale Dag van de Mensenrechten hoor en zie je tijdens deze HagueTalks de verhalen van de slachtoffers van Habré in de documentaire ‘Hissein Habré, a Chadian Tragedy’.

De documentaire wordt geïntroduceerd door Tsjaadkenner Mirjam de Bruin. Na de documentaire vertelt voormalige gevangene Clément Abaïfouta over zijn getuigenis en het belang van het proces tegen Habré voor hem zelf en voor de andere slachtoffers. En praat hij met het publiek verder over de onmogelijke vraag: Hoe moet een samenleving verder na zoveel geweld en pijn?

Over de Sprekers

Mirjam de Bruijn. Antropoloog en Afrikanist aan de Universiteit van Leiden. Ze richt zich op West- en Centraal-Afrika en heeft gewerkt in Centraal-Tsjaad en in de hoofdstad N’Djamena. Ze coördineerde projecten rond verzoening en muziek onder jongeren en reist nog regelmatig naar Tsjaad.

Clément Abaïfouta. Voorzitter van de Association of the Victims of the Hissein Habré Regime. Clément speelt een belangrijke rol in de documentaire. Tijdens het proces tegen Habré was hij één van de getuigen.

Over de documentaire

Hissein Habré voerde zijn schrikbewind van 1982 tot 1990, waarbij hij meer dan 40.000 mensen de dood injoeg en talloze burgers opsloot in martelgevangenissen. Regisseur Mahamat-Saleh Haroun geeft in zijn documentaire een stem aan de slachtoffers van dit gewelddadige regime. Hij geeft ze ruim baan om hun verhaal te vertellen en tekent zonder opsmuk of gebruik van archiefbeelden de getuigenissen op. Tijdens een bijzondere ontmoeting laat hij zelfs een voormalig slachtoffer zijn dader ontmoeten, in een poging tot verzoening en gerechtigheid.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons