Amade M’charek over genetica als identiteitsmachine

- Artis

Een lezing waar het heden wél mag worden vergeleken met de Tweede Wereldoorlog. Dat is de Godwin-lezing die Bits of Freedom samen met De Correspondent en ARTIS op Bevrijdingsdag organiseert. Dit jaar spreekt hoogleraar Amade M’charek over hoe de genetica personalisering en individualisering belooft, maar leidt tot etnisch profileren en het racialiseren van identiteiten.

Hoogleraar antropologie Amade M’charek

Amade M’charek is hoogleraar wetenschapsantropologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij doet spraakmakend onderzoek naar de manier waarop raciale denkbeelden doorwerken in de wetenschap en forensisch onderzoek en verzet zich daarbij tegen elke simplificatie.

Volgens M’charek rust er sinds de Tweede Wereldoorlog een ferm taboe op het denken in termen van biologisch ras. Toch woedt er op dit moment een hevige discussie. Wetenschappers claimen opnieuw een biologische basis voor raciale verschillen en breken daarmee met de naoorlogse consensus dat ras niet bestaat. Moeten we deze wetenschappers bevechten of juist serieus nemen?

Ook de praktijk van het genetisch onderzoek laat zien dat wij nog niet voorbij het ras-denken zijn. De genetica belooft personalisering en individualisering (medicijnen op maat en toegang tot je eigen persoonlijke geschiedenis), maar leidt tot etnisch profileren en het racialiseren van identiteiten.

In haar lezing gaat M’charek in op de uitdagingen van deze ontwikkelingen voor de rechtsstaat, voor kwesties als privacy, en reflecteert zij op de terugkomst van ras en racisme in de wetenschap.

Godwin’s law

De Godwin-lezing is vernoemd naar de ‘Wet van Godwin die stelt dat iedere online discussie uiteindelijk uitmondt in een vergelijking met de Tweede Wereldoorlog. Bits of Freedom wil het taboe op het ‘doen van een Godwin’ doorbreken. Het is juist belangrijk om lessen te kunnen trekken uit het verleden.

Dit is de vijfde keer dat de Godwin-lezing uitgesproken wordt. De eerste editie deed Bits of Freedom het zelf. Ze legden het verband tussen de manier waarop we vandaag de dag omgaan met persoonsgegevens en de aanslag op het bevolkingsregister. In 2015 maakte Cory Doctorow een vergelijking tussen de surveillancepraktijken van de NSA en de Stasi. Daarna vroeg Herman van Gunsteren zich af wat 15 jaar terrorismebestrijding ons nou eigenlijk heeft opgeleverd. Vorig jaar gaf sprak schrijver Maxim Februari over het morele karakter van data.

Rondleiding: ARTIS in oorlogstijd

ARTIS heeft tijdens de oorlogsjaren veel betekend voor de stad. Niet alleen was de dierentuin open en konden Amsterdammers daar wat afleiding vinden, het herbergde bovendien Joodse onderduikers. Voorafgaand aan de lezing is er daarom een rondleiding over ARTIS in oorlogstijd (bij de toegangsprijs inbegrepen).

Praktische informatie

Datum: 5 mei 2018
Plaats: Het Planetarium van ARTIS (routebeschrijving)

Programma:
19:00: Start programma met rondleiding ARTIS in oorlogstijd
20:00: Koffie en thee in het Planetariumcafé
20:30: Start van het lezingprogramma met Amade M’charek
21:45: Borrel in het Planetariumcafé
Prijs: €15,- (€7,50 voor ARTIS-leden) inclusief twee consumpties

Ben je geboren op of vóór 5 mei 1945? Dan mag je gratis naar binnen! Bel wel even met Hans de Zwart (06-21856845) om een vrijkaartje te regelen.

Kaartjes kopen?

Dat kan via de online kaartverkoop van ARTIS:
Blijf je liever (zo goed als) anoniem en wil je met cash betalen? Dan ben je ook welkom aan de kassa van ARTIS.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons