Afrika 2030

-

Vrijdagavond 15 februari gaan we tijdens een avondvullend programma met uiteenlopende gasten in gesprek over de toekomst van Afrika en over een nieuwe en meer gelijkwaardige vorm van samenwerking tussen de ‘tweelingcontinenten’ Afrika en Europa. Wat kunt u verwachten?

Tijdens zijn laatste State of the Union noemde EU-voorzitter Jean-Claude Juncker Afrika het tweelingcontinent van Europa. Hij riep op tot meer gelijkwaardige verhoudingen tussen Europa en Afrika. ‘We moeten stoppen met het zien van deze relatie door de nauwe blik van ontwikkelingshulp. Zo’n aanpak is bovenmatig en vernederend genoeg. Afrika heeft geen liefdadigheid nodig, het heeft echte een eerlijke partnerschappen nodig. En Europa heeft deze samenwerking net zo hard nodig’, aldus Juncker.

Maar hoe doe je dat dan? Hoe krijg je een gelijkwaardige relatie tussen Europa en Afrika. Waar liggen de kansen voor beide continenten? En hoe zorgen we ervoor dat we ook in een andere taal over Afrika gaan praten? Want de beeldvorming van het continent schommelt al decennia lang tussen uitersten en kent weinig nuances. Van het ‘hopeloze continent’ met hongerige kinderen en oorlogen tot ‘the rising continent’ met opkomende economieën en hippe start-ups. En nu vooral weer van een continent met een extreem hoge bevolkingsgroei en vloedgolven aan mensen die allemaal naar Europa willen komen.

Tijdens een avondvullend programma gaan we hierover in diverse vormen in gesprek met uiteenlopende gasten.

  • Chukwu-Emeka Chikezie. Chukwu is directeur van Up! -Africa Limited, een organisatie die ondernemerschap in Sierra Leone promoot door te investeren in de private sector, talentontwikkeling en diaspora-ondernemerschap. Coördineerde een groot programma om de regering van Sierra Leone te helpen bij het opstellen en uitvoeren van een strategie om de private sector van het land te versterken.
  • Patriciah Mutheu Musenyi. Patriciah is gekozen lid van de Nairobi City County Assembly en heeft zich als doel gesteld om de politieke cultuur van Kenia te veranderen. Was daarvoor de eerste vrouwelijke CEO van een premier league voetbalclub in Kenia.
  • Wendy Asbeek Brusse. Wendy is directeur van de Directie Internationaal Onderzoek en Beleidsevaluatie (IOB), de evaluatiedienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken. IOB publiceerde vorig jaar het rapport ‘Transitie en inclusieve ontwikkeling in Sub-Sahara Afrika.’
  • Gabril Faal. Gabril is een Brits-Gambiaanse ontwikkelingsdeskundige die gastprofessor is aan de London School of Economics. Zijn expertise ligt vooral op het terrein van migratie en ontwikkeling. In die hoedanigheid was hij ook co-voorzitter en hoofdrapporteur van diverse bijeenkomsten van het  Global Forum for Migration and Development (GFMD).
  • Dirk-Jan Koch. Dirk-Jan is diplomaat en auteur van het veelgeprezen boek ‘De Congo Codes.’ Momenteel is hij de speciale kennisgezant van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast is hij bijzonder hoogleraar Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij staat op de derde plaats op de lijst van GroenLinks voor de Europese verkiezingen.
  • Samira Rafaëla. Samira werkt als landelijk projectleider inclusie bij de Politie Nederland. Daarvoor werkte ze in andere functies als expert op het terrein van diversiteit en als bestuursadviseur voor de gemeente Amsterdam. Daarnaast is ze modeontwerpster en ondernemer in de creatieve industrie in Ghana. Samira staat op nummer 3 van de lijst van D66 voor de Europese verkiezingen.Vrijdag 15 Feb 2019
    Van 20.00-22.00u
    Pakhuis de Zwijger
    Amsterdam

    Aanmelden kan via deze LINK

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons