Afslankcactus biedt kansen voor San volk

31-08-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Om tijdens lange jaagtochten honger en dorst de baas te blijven, kauwen de jagers van het San volk, ook wel bekend als de bosjesmannen, al generaties lang op de Hoodia gordonii cactus. De plant die door de San ook wel jakhalzenvoer wordt genoemd, doet het brein geloven dat de maag vol is. Zo kunnen de jagers het in gebieden waar weinig eten is te vinden langer vol houden.

 

In 1995 isoleerde de Zuid-Afrikaanse Wetenskaplike en Nywerheidsnavorsingsraad het werkzame bestanddeel in de Hoodia-cactus en patenteerde het als P57. Vervolgens kocht het Britse technologiebedrijf Phytopharm de rechten op P57 op om het bestanddeel in afslankproducten te verwerken.

Gezien de grote belangstelling in het Westen voor diëten en afslankpillen verwachtte het bedrijf een grote afzetmarkt voor de cactusgerelateerde producten te vinden. Een paar jaar geleden begon Phytopharm een samenwerking met Unilever voor de verdere ontwikkeling van afslankproducten.

 

Compenseren

In eerste instantie had Phytopharm er niet aan gedacht om het San-volk te compenseren voor hun ontdekking van de eetlustremmende werking van de cactus. 'We kunnen ze niet vinden,' was het excuus van Phytopharm toen het bedrijf ernaar werd gevraagd. En dat terwijl er toch zeker honderdduizend mensen van de San in zuidelijk Afrika wonen.

 

Nadat niet-gouvernementele organisaties zoals Action Aid het farmaceutische bedrijf aan de schandpaal nagelden, besloot het bedrijf toch over de brug te komen.

Scholingsproducten

De San krijgen 6 procent van de royalty's die het Zuid-Afrikaanse wetenschappelijke instituut dat het patent oorspronkelijk vastlegde, ontvangt. Als de afslankproducten goed gaan lopen, en dat is wel de verwachting, dan kunnen de San miljoenen dollars verdienen. Het geld wordt beheerd door een stichting die hiermee onder meer scholingsprojecten bekostigd.

 

In Namibië heeft de ontdekking van de cactus inmiddels tot een grote zoektocht geleid. De cactus is namelijk vrij zeldzaam en daarom heeft de Namibische overheid de bevolking in advertenties opgeroepen om in hun tuin of grond te kijken of de plant zich daar misschien bevindt. Phytopharm is niet bang voor tekorten. Het farmaceutisch bedrijf heeft zelf een kwekerijtje opgezet.

Reacties