Afrikanen optimistisch over economie

31-05-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De topconferentie in Kaapstad, georganiseerd door het World Economic Forum (WEF) moet een signaal afgeven naar de rijke industrielanden (G8) die in juli in het Schotse Gleneagles samenkomen. Tijdens de G8-top staat armoedebestrijding in Afrika hoog op de agenda.

Het gaat om een signaal van het bedrijfsleven aan de G8, zei WEF-directeur Haiko Alfeld. '2005 biedt een ongekende kans, omdat de G8 en de Commissie voor Afrika de aandacht van de wereld hebben gevestigd op de zoektocht naar initiatieven en middelen voor Afrika'

Op de top, met meer dan 600 ondernemers, politici en bestuurders, worden onder meer de plannen die de Britse premier Blair voor Afrika heeft, onderzocht op haalbaarheid. 'Het bedrijfsleven moet laten zien dat het achter de doelen van premier Blair staat en bereid is te investeren', aldus Alfeld.

De Commissie voor Afrika die onlangs op initiatief van Blair met een advies kwam, wil onder meer dat de internationale gemeenschap de hulp aan Afrika met miljarden verhoogt, de schulden van de arme landen kwijtscheldt en handelsbarrières afbreekt.

Afrika zelf moet ook orde op zaken stellen, wil er echt iets veranderen aan de economische situatie, stelt Alfeld. 'Het heeft geen zin meer geld in Afrika te pompen, als dat uiteindelijk toch op Zwitserse bankrekeningen terechtkomt.'

De Wereldbank voorspelt volgens persbureau DPA een economische groei van 4,8 procent voor het Afrikaanse continent, als Zuid-Afrika niet wordt meegerekend. De meeste Afrikanen merken niks van de vooruitgang. Meer dan 310 miljoen mensen moeten van minder dan een dollar per dag rondkomen.

Uit het onderzoek dat het WEF deze week presenteerde, uitgevoerd door onderzoeksbureau Gallup, blijkt dat Afrikanen meer vertrouwen hebben in ondernemers dan in politici. Meer dan de helft van de ruim tienduizend ondervraagden vindt politici onbetrouwbaar en incompetent.

 

grafiekgallup
Grafiek: Gallup Survey/WEF

Gallup-onderzoek over Afrika

 

Reacties