Afrikaanse leiders leggen Marshallplan op bord G8

19-07-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Thabo Mbeki van Zuid-Afrika, Oumar Konare van Mali, Abdelaziz Bouteflika van Algerije en Olesegun Obasanjo van Nigeria noemen het Marshall Plan voor Afrika New African Initiative (NAI). Dat initiatief zag vorige week het levenslicht bij de oprichting van de Afrikaanse Unie.

De vier Afrikaanse leiders trekken nu naar Genua om hun boreling op het bord te leggen van de rijke G8-familie (Italië, Japan, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk, Canada en Rusland). Daar hopen ze geld te krijgen voor het initiatief.

Het NAI stelt meer schuldverlichting en betere ontwikkelingshulp als voorwaarde voor economische ontwikkeling op korte termijn. Op langere termijn willen de Afrikaanse leiders dat de directe buitenlandse investeringen in Afrika toenemen. Die moeten dan mede ten goede komen aan lokale bedrijven.

Want de economen die het NAI hebben opgesteld, willen garanties dat infrastructuur- en ontwikkelingsprojecten niet alleen mogelijkheden bieden voor buitenlandse bedrijven. Inherent is het een pleidooi voor ontbinding van de hulp, waarover ook binnen de 'club van rijken' (Oeso, Organisatie voor Econmische Samenwerking en Ontwikkeling) langzamerhand een consensus bestaat.

Nazeem Mahathey, de woordvoerder van Mbeki: 'Het initiatief zal samenwerkingsverbanden en consortia promoten tussen Afrikaanse bedrijven en multinationals. Samen met directe buitenlandse investeringen is lokale kapitaalverwerving de sleutel tot de ontwikkeling van Afrika.'

De G8 nemen voorlopig een afwachtende houding aan tegenover het Marshall Plan voor Afrika. Tijdens de voorbereidende besprekingen gaven de meeste landen te kennen dat ze eerst concrete projecten willen zien.

'Een deel van de micro-economische planning moet nog gebeuren,' geeft Mahathey toe. 'Maar er zullen concrete en duidelijk omschreven programma's staan in het African Initiative. We verwachten van de G8 een even duidelijk signaal dat ze het willen steunen.'

Er wordt weliswaar steeds meer buitenlands geld gepompt in het zwarte continent, maar het aandeel van de Afrikaanse landen in de wereldhandel is het laatste decennium toch meer dan gehalveerd.

Bedroeg het Afrikaanse aandeel in de wereldhandel aan het eind van de jaren tachtig nog 2,5 procent, in de jaren negentig liep het terug tot minder dan 1 procent. De directe buitenlandse investeringen groeiden met 10,3 miljard euro per jaar.

Reacties