Afrikaanse houthakkers vragen zelf om strenge controle

28-04-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Volgens R. Ridder, de adjunctdirecteur van Global Forest Watch, dat deel uitmaakt van het World Resources Institute, is het een grote stap dat de houtbedrijven zelf vragen om monitoring. De organisatie heeft jarenlang haar best moeten doen om controles te mogen doen op de houtkapbedrijven.

Het centrale Afrikaanse regenwoud, op het Amazonegebied na het grootste ter wereld, kampt met slecht bosmanagement. Illegale activiteiten zijn aan de orde van de dag. De houthakkers beperken zich vaak niet tot waar hun houtkapconcessie zegt dat ze mogen gaan, maar hakken soms ook bomen om in beschermde gebieden. De boomoogst is bovendien vaak groter dan toegestaan. Grootste obstakel in de strijd tegen illegale kap is corruptie.

Beloning

De Europese consument wil tegenwoordig zeker weten dat hout op een verantwoordde manier is verkregen. Sommige landen denken er dan ook aan de handel in tropisch hardhout te verbieden als het geen certificaat heeft dat bewijst dat het hout van legale origine is. Daarom hebben de houtbedrijven nu gevraagd om monitoring in de hoop dat certificaat te krijgen.

Samen met het de Afrikaanse houtkapbedrijven, het Wereld Natuur Fonds en de World Conservation Union (IUCN) gaat Global Forest Watch een monitoring systeem ontwikkelen dat zo onafhankelijk mogelijk houthakpraktijken in kaart kan brengen. De goede bedrijven moeten er dan uitspringen.

De houtkapbedrijven wacht ook een beloning voor hun medewerking. De prijzen op de Europese markt zijn ongekend hoog en de bedrijven hopen daar een graantje van mee te pikken. Met een certificaat kunnen ze nog hogere prijzen vragen. ‘Zodra het monitoringsysteem werkt, zal het een win-win situatie zijn voor de bossen en voor de bosbouwbedrijven,’ zegt Ridder.

color=red>

Meer bij het World Resource Institute

Reacties