Afrika wil eerlijke prijs voor recordoogst katoen

20-02-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld/IPS

Met hun recordoogst verwachten de Burkinese boeren ondanks de lage wereldmarktprijs voor katoen zo’n 154 miljoen euro te verdienen. Dit is bijna acht keer meer dan tien jaar geleden. De katoensector in Burkina Faso wil de recordoogst volgend jaar nog eens met 20 procent overtreffen.

Het ‘witte goud’ is goed voor 60 procent van het bruto binnenlands product van het land. Na Mali is Burkina nu de belangrijkste katoenproducent van Afrika geworden.

Vanwege de lage katoenprijs moeten de West-Afrikaanse katoenboeren alles op alles zetten om zoveel mogelijk te produceren. Jaarlijks verliezen West-Afrikaanse katoenboeren 118 miljoen euro door de oneerlijke concurrentie van vooral Amerikaanse boeren.

Met de Amerikaanse landbouwwet kunnen de boeren in de VS rekenen op 3 miljard dollar overheidssteun om de productie en export van katoen te bevorderen. De Amerikaanse subsidies aan katoenboeren in de VS bedragen ruim het drievoudige van het totale bedrag dat Washington spendeert aan hulp voor Afrika.

Stijgen

Het Icac, het Internationale Katoen Adviescomité, schat dat zonder de Amerikaanse subsidies de katoenprijzen tussen de 11 en 26 dollarcent per pond katoen stijgen. De productiekosten voor een pond katoen liggen in Burkina Faso drie keer lager dan in de VS. Vorig jaar eisten Burkina Faso, Mali, Benin en Tsjaad op de wereldhandelsconferentie in Cancún dat de VS en andere rijkere landen een eind zouden maken aan de subsidiering van hun katoenboeren.

Maar de Afrikanen hebben hun zin nog altijd niet gekregen. Deze dagen zijn Amerikaanse en Europese handelsvertegenwoordigers te gast in Mombasa Kenia om te kijken of de vastgelopen besprekingen over vrijhandel nieuw leven ingeblazen kunnen worden.

De EU, de zesde exporteur van katoen in de wereld, heeft eerder deze maand aangekondigd landen als Burkina Faso die afhankelijk zijn van katoenexport, meer financiële steun te bieden als de prijzen blijven dalen. Samen met de Wereldbank wil de EU kijken naar meer technische ondersteuning voor de katoen-afhankelijke landen. Ook willen deze twee organisaties Afrikaanse landen tips geven hoe zich op de financiële markten op te stellen bij prijsfluctuaties.

Of de Afrikanen genoegen nemen met dit doekje voor het bloeden, is de vraag. De EU is namelijk niet bereid haar subsidie aan Europese katoenboeren verder te beperken.

WTO

Reacties