Afrika steeds prominenter in plannen Pentagon

13-05-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Camp Lemonier, een voormalige Franse legerbasis in Djibouti, is vorige week het hoofdkwartier geworden van de Amerikaanse Joint Task Force-Horn of Africa. De basis was al sinds september 2001 een belangrijk centrum voor Amerikaanse acties tegen het terrorisme in de Hoorn van Afrika en de omliggende wateren. Sinds vorige week zijn er 1800 manschappen gelegerd.

Djibouti ligt strategisch, tussen Ethiopië en Somalië in, en in de nabijheid van Jemen. Al-Qaida rekruteerde traditioneel veel aanhangers in Jemen; in dit land zijn ook al verscheidene aanslagen uitgevoerd tegen westerse doelwitten.

Somalië, een land zonder centrale regering, is misschien een toevluchtsoord geworden voor strijders die Afghanistan moesten verlaten. Ook in andere landen in Oost-Afrika zijn islamitische extremisten actief.

Smokkelroutes

Eind april kondigden de VS aan dat de Amerikaanse aanwezigheid ook in West-Afrika wordt verhoogd. In een niet nader genoemd land zou in oktober al een snelle interventiemacht van 2.000 tot 3.000 soldaten worden gelegerd.

West-Afrika levert nu al meer dan 15 procent van alle olie die de VS importeren. Er wordt verwacht dat dit aandeel tot 25 procent zal stijgen. Naast Nigeria zijn ook Angola, Gabon, Congo, Kameroen en Equatoriaal Guinea olieproducenten.

De VS zijn van plan hun ambassade in Equatoriaal Guinea te heropenen, amper acht jaar nadat ze werd gesloten. Voor de kust van het land zijn grote aardoliereserves gevonden. Amerikaanse maatschappijen hebben verreweg de meeste concessies in de wacht gesleept.

Het Witte Huis geeft als reden voor hun aanwezigheid op dat door West-Afrika belangrijke drugssmokkelroutes lopen, dat er in de regio terroristen worden opgeleid en dat het een broeihaard voor instabiliteit is.

Reacties