Afrika slecht gewapend tegen klimaatverandering

06-11-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Tijdens de conferentie bespreken de deelnemers internationale acties om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Volgens Achim Steiner, directeur van VN-Milieuorganisatie (UNEP), moet er ook hulp komen om de klimaatverandering in Afrika te kunnen meten. Omdat adequate meetinfrastructuur nu ontbreekt, kan het continent weinig ondernemen, aldus Steiner.
 
Een kwart van de observatiestations die de opwarming moeten meten in Oost- en Zuid-Afrika blijkt niet te werken. De overige stations functioneren niet optimaal.

"Afrika is de grootste van alle tropische landmassa's. Het continent bestrijkt met dertig miljoen vierkante kilometer een vijfde van het aardoppervlak. Toch is het observatiesysteem in Afrika in een veel slechtere staat dan op enig ander continent", zegt Michel Jarraud, de secretaris-generaal van de Meteorologische Wereldorganisatie.
 
Jarraud pleit voor tweehonderd nieuwe, automatische weerstations, een grote inspanning om historische meteorologische data te redden en een betere opleiding van de mensen die de meettoestellen bedienen.


 
Tegen 2100 kan het zeepeil volgens wetenschappers met 15 tot 95 centimeter stijgen. Daardoor zou 30 procent van de Afrikaanse infrastructuur aan de kust vernietigd kunnen worden. Kuststeden in de Golf van Guinea, Senegal, Gambia en Egypte kunnen te maken krijgen met overstromingen. In de betreffende kustgebieden wonen in 2080 naar schatting zo'n zeventig miljoen mensen.
 
De opwarming van de aarde kan bovendien tegen 2080 zorgen voor een daling van 5 procent in de voedselproductie. Voor ruim 800 miljoen Afrikanen dreigen nieuwe natuurrampen, in de vorm van hevige droogte en overstromingen. Watertekorten kunnen een impact hebben op 480 miljoen inwoners van het continent. Tenslotte zou 25 tot 40 procent van het natuurlijk leefmilieu tegen 2085 kunnen verdwijnen.

Reacties