‘Afrika is met 20 miljard euro ziektevrij’

18-04-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

‘Afrika heeft van alle continenten veruit de ziekste bevolking,’ zegt Ebrahim Samba, regionaal directeur voor Afrika van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Van elke 1000 kinderen die in Afrika geboren worden, sterven er 172 binnen 5 jaar. Ter vergelijking: in de rijke landen is dat 6 op 1000 kinderen.

Diarree, aids, malaria en tuberculose zorgen voor dat hoge sterftecijfer. En die ziekten zijn met de huidige beschikbare medicijnen heel goed te bestrijden of te beperken. Helaas voor de Afrikaanse bevolking wordt er nauwelijks geïnvesteerd in de bestrijding van deze ziekten.

‘De Afrikaanse gezondheidscrisis is het meest schokkende verzuim van onze generatie,’ stelt Jeffrey Sachs, voorzitter van de commissie macro-economie en gezondheid van ECOSOC. Volgens Sachs is jaarlijks minder dan 1 duizendste van het gezamenlijke bruto nationaal product van de rijke landen nodig om de belangrijkste ziekten in Afrika terug te dringen.

Op dit moment hebben ziekenhuizen en gezondheidswerkers in Afrika een fractie van dat bedrag tot hun beschikking. Hierdoor heeft een land als Rwanda slechts 1 arts op 65.000 inwoners. In heel Afrika werd in 1999 ongeveer 940 miljoen euro besteed aan gezondheidszorg – 1,4 euro per inwoner. De rijke landen geven gemiddeld 2000 tot 5000 euro per inwoner uit aan medische zorgen.

De belabberde gezondheidszorg heeft volgens de Wereldgezondheidszorg ook een grote impact op de economieën van Afrikaanse landen. Ziekten veroorzaken een omgekend productiviteitsverlies. Zo werven bedrijven in Zuid-Afrika soms 2 of 3 werknemers voor 1 nieuwe arbeidsplaats, omdat ze weten dat de kans anders groot is dat ze snel weer een nieuwe vacature moeten uitschrijven. Zuid-Afrika heeft nochtans de beste gezondheidszorg op het continent.

Wereldgezondheidsorganisatie:

Reacties