Afghaanse regering laakt verspilling door hulporganisaties

04-04-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De kritiek van Karzai komt aan de vooravond van het Afghanistan Development Forum. Deze bijeenkomst van donoren duurt van maandag tot woensdag. Karzai zal daarop een pleidooi houden voor meer controle over de binnenstromende hulp.

Op nieuwe toezeggingen hoeft Karzai waarschijnlijk niet te rekenen. Vorig jaar nog zegden de donoren 6,5 miljard euro toe voor een periode van drie jaar. De Verenigde Staten hebben al 1 miljoen euro toegezegd en komen waarschijnlijk nog eens met tenminste 1,5 miljard euro over brug.

Wederopbouw

De regering van Karzai heeft al een wet in voorbereiding, die de controle over de donorgelden moet verbeteren. De wet veroorzaakt veel commotie omdat vele NGO's niet langer kunnen inschrijven op regeringsprogramma's voor wederopbouw, zoals de bouw van scholen en versterking van maatschappelijke organisaties.

De wet is een reactie op geluiden uit het land dat veel hulpgeld zou worden besteed aan dure terreinwagens, stijgende salarissen en hoge overheidskosten in het hulpcircuit. Na de val van de Taliban in 2001 is vooral veel geld besteed aan humanitaire hulp en de opvang van terugkerende vluchtelingen. Aan de opbouw van het arme verwoeste land is nog nauwelijks toegekomen.

'De Afghaanse bevolking is ontevreden,' stelt Adib Farhadi. Hij is directeur van de overheidsinstelling die de wederopbouw coordineert. 'Mensen vragen waar de beloofde wegen, banen en elektriciteit zijn, terwijl er al miljoenen zijn besteed', aldus Farhadi tegenover persbureau Reuters. Volgens de Afghaanse regering gaat tussen 35 en 60 procent van de projectkosten op aan dure buitenlandse consultants en ander overheadskosten.

Commercieel

De kritiek is een stoot onder de gordel van de NGO's. Volgens de Agency Coordinating Body for Afghan Relief (Acbar), dat 88 hulporganisaties vertegenwoordigt, zijn het verkeerde cijfers.  'No NGO is here to make money' aldus Acbar. De belangrijkste hulporganisaties zouden maximaal 15 procent aan overhead besteden. 'Deze wet beoogt te reguleren, maar legt NGO's vooral beperkingen op', reageerde een NGO-directeur op anonieme basis tegenover een Frans persbureau.

Onder NGO's overheerst de indruk dat de regering hulporganisaties verwart met private contractpartijen zoals Amerikaanse bedrijven. Onder de 2400 geregistreerde NGO's zouden zich ook heel wat commerciële bedrijven bevinden die op regeringscontracten azen.

Volgens waarnemers zou de regering bovendien verdeeld zijn over de vraag welke minister de donorgelden moet beheren, zo meldt de Engelse krant The Guardian.

Karzai heeft zondag toegezegd dat hij enkele regeringsfunctionarissen samen met vertegenwoordigers van donoren nog eens kritisch naar de implicaties van de nieuwe wet zal laten kijken.

Reacties