Afghaanse papaverboeren willen schadeloosstelling

18-04-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Boeren uit de provincie Laghman in het oosten van Afghanistan spraken woensdag met een Amerikaanse delegatie over een schadevergoeding.

De regering in Kabul had de boeren een compensatie aangeboden van ongeveer 350 dollar per kwart hectare vernietigd papaverveld. De boeren wezen het aanbod af, omdat de opbrengst van hun gewas - de grondstof voor onder meer opium - volgens hen tien maal zo hoog ligt.

Volgens het Afghaanse persbureau AIP verliepen de gesprekken tussen de boeren en de Amerikaanse delegatie positief, en is het zeer waarschijnlijk dat de VS de door Kabul geboden compensatie aanzienlijk zullen verhogen.

In de provincie Laghman is zo'n 33 vierkante kilometer papaver geplant. Er is nog niet begonnen met de vernietiging daarvan.

Afghanistan was tot voor kort de grootste producent van opium ter wereld. Onder het Talibanregime is een groot deel van de papaverplantages opgedoekt, maar na de val van het regime is de drugshandel weer opgebloeid.

Onder druk van de Verenigde Staten heeft de nieuwe Afghaanse regering toegezegd het telen van de grondstof voor drugs uit te roeien.

Reacties