Afghaans radiostation voor vrouwen weer in de lucht

19-01-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Het ‘Voice of Women’ station zal naar verwachting honderdduizenden vrouwen in de hoofdstad Kaboel en verder afgelegen provincies bereiken. Directeur en een van de presentatrices is Jamila Mujahid. Zij was de eerste vrouw die na de val van de Taliban op de televisie verscheen in Afghanistan.

De opening van de zender werd bijgewoond door enkele ministers. President Karzai stuurde een opgenomen felicitatie. De heropening van het station is mogelijk dankzij een donatie van de Duitse ontwikkelingshulporganisatie DED. Hiermee kon ‘Voice of Women’ een nieuwe zender kopen met een groot bereik.

Alles live

Ondanks deze hulp heeft het station nog steeds erg weinig apparatuur en faciliteiten. Uit een klein studiootje komen alle uitzendingen, ook het nieuws. De zender zendt per dag elf uur uit. ‘Alle programma’s moeten live omdat we niet de mogelijkheid hebben om ze van te voren op te nemen,’ zegt directeur Mujahid tegen IRIN, de nieuwsorganisatie van de Verenigde Naties.

Directeur Mujahid staat bekend om haar uitgesproken opvattingen over de rechten van vrouwen. In een land waar miljoenen vrouwen niet eens het huis mogen verlaten, val je dan al snel op. Zij en haar collega diskjockeys zijn van plan om programma’s te maken over gevoelige onderwerpen als echtscheiding, eerwraak en uithuwelijking. Maar er zal ook veel muziek op de zender worden gedraaid.

Radio is een belangrijk medium in Afghanistan, waar veel mensen analfabeet zijn. Het land heeft 47 radiostations. 28 daarvan zijn onafhankelijk. In sommige plattelandsgebieden is radio de enige bron van informatie. ‘Voice of Women’ was het eerste radiostation voor vrouwen. Inmiddels zijn er meerdere lokale radiostations die zich speciaal op vrouwen richten.

color=red>

Reacties