Afgedankt mobieltje verandert in zonnebloem

07-12-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Op verzoek van mobiele telefoonfabrikant Motorola heeft materialenbedrijf Pvaxx Research & Development een polymeer gemaakt dat op gewoon plastic lijkt, maar snel afbreekt zodra het wordt weggegooid. Britse wetenschappers van de universiteit van Warwick hebben hieraan een zonnebloemzaadje toegevoegd, dat zich voedt met de nitraten die vrijkomen bij het afbreken van het ‘eco-plastic’.

Veel mensen zijn al na 1,5 jaar uitgekeken op hun mobiele telefoon. Andere technische snufjes op nieuwe toestellen lokken, het oude mobieltje wordt afgedankt en verdwijnt in een la. Hoewel er veel acties zijn rond het ophalen van oude mobiele telefoons willen de oudjes met een grote schoonmaak nog wel eens in de vuilnisbak verdwijnen. Hierdoor komen veel zware metalen als lood en arsenicum in het milieu terecht.

Link met conflict in Congo

De snelle omloopsnelheid van gsm’s heeft ook politieke gevolgen. Voor het maken van de toestellen is coltan nodig. Dit metaal is extreem schaars en zit in de bodem van Congo. Het eigendom van dit en andere Congolese bodemschatten is een van de redenen waarom de gevechten in dit land, maar niet te stoppen lijken.

Het probleem van de recycling van de metalen die in mobieltjes zitten, wordt dus met deze vinding niet opgelost. Daarvoor blijft het noodzakelijk dat de toestellen naar een recyclingpunt worden gebracht of gestuurd. Toch zal een afbreekbaar frontje wel beter voor het milieu zijn. Deze hoesjes van de telefoons die er in allerlei kleuren en met opdrukken zijn, worden vaak nog sneller afgedankt dan het toestel zelf. Met name jongeren wisselen regelmatig van frontje.

Motorola weet nog niet zeker of het de milieuvriendelijke frontjes ook in zijn toestellen zal verwerken. Als het dat wel doet, dan zal het nog zeker tot volgend jaar zomer duren voordat het ‘Zonnemobieltje’ op de markt komt.

color=red>

Motorola over recycling:

Reacties