Adviseur Poetin: Kyoto is internationaal Auschwitz

16-04-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Illiaronov deed deze uitspraken in het gezelschap van een aantal journalisten in Sint Petersburg. Nieuwsagentschap Interfax publiceerde de uitspraken.

De liberale economische adviseur probeert de Russische president zover te krijgen dat hij het protocol van Kyoto verwerpt. Rusland voert al enige jaren een weifelende koers als het gaat om het milieuverdrag. Sinds de Verenigde Staten in 2001 weigerden het internationale verdrag over CO2-uitstoot te ondertekenen, hangt het succes van het Kyoto-verdrag voor een belangrijk deel af van de steun van Rusland. De Europese Unie – die Kyoto wel heeft ondertekend - oefent druk uit op Poetin.

Goelag Archipel

Poetin moet niet wijken, vindt zijn economische adviseur. Volgens Illiaronov zouden de gevolgen van Russische deelname aan Kyoto vernietigend zijn. ‘Het Kyoto Protocol is een doodspact omdat het voornaamste doel is om economische groei te wurgen in landen die de regels van het protocol accepteren.’

‘Eerst wilden we dit verdrag een soort internationaal Gosplan noemen,’ vervolgt Illiaronov, verwijzend naar de staatscommissie die de centraal geleide economie van de voormalige Sovjet-Unie in handen had. ‘Maar toen realiseerden we ons dat het Gosplan veel te mensvriendelijk was. Kyoto lijkt meer op een internationale Goelag (werkkamp onder het Sovjet regime waarin miljoenen mensen stierven, red.).’

Auschwitz

‘In een Goelag echter, kreeg je elke dag dezelfde rantsoenen en die werden niet elke dag kleiner. Uiteindelijk beslisten we dat het Kyoto protocol een internationaal Auschwitz was’, aldus Illiaronov tegen de Russische journalisten.

Doorslaggevend

De uitspraken van Illiaronov gingen vooraf aan debatten donderdag in de Doema, de Russische Tweede Kamer. Sleutelfiguren in het Russische parlement zien voorlopig ook geen heil in Kyoto. Dezelfde dag voegde het invloedrijke ministerie van Industrie en Energie zich echter in een rijtje van economische ministeries die minder angst hebben voor een stagnerende economie als gevolg van de Kyoto-verplichtingen en dus voor ondertekening zijn.

Als economische adviseur speelt Illiaronov een belangrijke rol in het Russische Kyoto-beleid maar het is onduidelijk hoe groot zijn invloed op de president is. Formeel moet het Russische parlement beslissen, maar de doorslaggevende stem ligt bij Poetin. Deze heeft eerder aangekondigd op 20 mei tot een besluit te komen.

Het Kyoto-verdrag uit 1997 heeft als doel het broeikaseffect tegen te gaan. Landen die het verdrag ondertekenen, committeren zich eraan om in 2012 minder CO2 (5 % minder) uit te sloten dan dat ze in 1990 deden.

color=red>

Interfax
Milieudefensie over Kyoto
Milieudefensie over Kyoto

Reacties