Advies aan EU: zet milieu-interpol op

29-05-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Dit stelt Frank Madsen, een ex-interpol detective en EU-adviseur voor illegale houtkap. Hij sprak maandag op een conferentie georganiseerd door het Royal Institute of International Affairs. Volgens Madsen zou zo’n politie-eenheid internationaal moeten opereren, met een basis in een bestaande organisatie, zoals de Internationale Maritieme Organisatie.

Milieumisdaad kost de internationale gemeenschap, zo werd duidelijk op de conferentie, jaarlijks 40 miljard dollar, met name door illegale houtkap.

Naast het onwettige kappen van hout gaat het om het illegaal dumpen van giftige afval, de productie van verboden chemicaliën en illegale handel in diersoorten die met uitsterven worden bedreigd. De handel geschiedt door zeer goed georganiseerde bendes, maar ook onschuldige toeristen dragen hun steentje bij.

Samenwerking met NGO’s

Probleem is dat eco-misdadigers rustig hun gang kunnen gaan. Overheidsinstellingen die milieuwetten moeten handhaven, hebben vaak veel te weinig geld en zijn te druk om hun taken goed uit te voeren.

Madsen wil dat zijn voorgestelde ‘Ecologische Misdaad Inlichtingendienst’ nauw zou moeten samenwerken met nationale overheden, de Europol en Interpol, maar over de grenzen heen moet opereren. Een aparte milieu-afdeling binnen Interpol vordert volgens de ex-detective veel te langzaam.

Madsen benadrukte ook de samenwerking met niet-gouvernementele organisaties (NGO’s), die ‘hun eigen agenda’s hebben, maar te vaak worden genegeerd’.

De eco-politie moet smokkelaars en dumpers achterhalen en een waterdicht systeem van vervolging opzetten zodat vervolging door nationale overheden mogelijk werd, aldus Madsen.

Het opsporen van milieucriminelen is erg moeilijk, ook omdat veel georganiseerde misdaad schuilgaat achter legale bedrijven, waarlangs ze ook hun opbrengsten witwassen.

Madsen noemde de VS als voorbeeld. ‘De straf in de Verenigde Staten varieert van 300.000 tot miljarden dollar. Dat moet voldoende zijn om de criminelen aan te pakken, tenslotte zijn zij ‘only in it for the money’.

Reacties