Ad Melkert: 'Betaal salarisverhoging verpleegkundigen met hulp'

23-05-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Melkert kwam op zijn idee tijdens een recente reis door Ghana. Dat land kampt met een grote braindrain; opgeleid personeel vertrekt naar het buitenland omdat het in eigen land weinig betaald krijgt en elders meer kan verdienen.

Als donoren meebetalen aan een redelijk salaris zal gekwalificeerd personeel in eigen land blijven, redeneert Melkert. De oud-PvdA fractieleider heeft zijn idee al geopperd bij de Wereldbank.

Ook Nederland zou daaraan kunnen bijdragen, zei Melkert woensdag in Den Haag tijdens een discussie over de schuldenproblematiek, georganiseerd door de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO).

Melkerts idee is omstreden, dat beseft hij. Donoren dragen flink bij aan de onderwijs- en gezondheidssectoren in ontwikkelingslanden. Maar lonen of loonsverhogingen van medewerkers worden doorgaans niet betaald, en al helemaal niet met schenkingen.

Want bestaat niet het gevaar dat dat een unending story wordt, Melkert gelooft dat niet. Mede dankzij de salarisverhogingen zal er voldoende geld worden gegenereerd, waardoor een land op den duur zelf een goed loon kan betalen, aldus de Wereldbank-employee.

Wereldbank

Reacties