Actiegroepen boeken succes: Triumph weg uit Birma

30-01-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/OneWorld

Triumph geeft in een persverklaring te kennen dat het ‘wegens het publieke debat in Europa’ stopt met de productie van BH's en ander ondergoed in Birma. Volgens de lingerieproducent, onder meer bekend van merken als Sloggi, werd het publieke debat over het verblijf in Myanmar steeds ‘emotioneler’. Dat bracht te veel ‘onzekerheden’ met zich mee voor de toekomst.

Triumph verklaart de beslissing wel te betreuren. Ondanks een sociaal plan zal de sluiting van de vestiging voor grote problemen zorgen bij de circa 1000 werknemers, stelt het bedrijf.

De Schone Kleren Kampagne, Burma Centrum Nederland, Novib en de vakorganisatie FNV hebben in Nederland actie gevoerd tegen Triumph. Zo werden BH's van het bedrijf in winkelstraten publiekelijk verbrand en zijn kaarten met ondergoed van prikkeldraad verspreid. Tijdens de zogeheten Nacht van de Lingerie is Triumph ten schande gemaakt.

Volgens de actiegroepen is het militair regime in Birma verantwoordelijk voor martelingen, verdwijningen en de inzet van dwangarbeiders. Buitenlandse investeringen zouden ten goede komen aan het militaire regime.

Andriëtte Nommensen van de internationale hulporganisatie FNV Mondiaal zei dinsdag blij te zijn dat de acties hebben gewerkt. ‘Nu blijkt ook dat internationale samenwerking op dit gebied succes kan hebben.’

Volgens haar zijn tegen Triumph ook acties gevoerd in Australië, België, Brazilië, Duitsland, Noorwegen en Zwitserland. Nommensen zal het lingeriebedrijf voorlopig wel ‘nauwlettend’ blijven volgen. ‘Wij maken ons nog zorgen over het sociaal plan. In Nederland zijn daarbij altijd de vakbonden betrokken. Maar in Birma zijn die bij wet verboden.’

De discussie over investeren in Myanmar wordt al enkele jaren gevoerd. Zo trokken Philips en Heineken wegens de mensenrechtensituatie al in 1996 hun handen van het land af. In voormalig Birma is volgens Nommensen nu nog de Franse oliemaatschappij Total actief, evenals het Nederlands bedrijf IHC Caland, waartegen eerder actie is gevoerd.

De oppositie in Birma, onder leiding van Nobelprijs-winnares Aung San Suu Kyi en de onafhankelijke vakbond in ballingschap, riepen op geen zaken te doen in Birma om zo de machthebbers aan de onderhandelingstafel te dwingen. De oppositiepartij NLD won in 1990 de verkiezingen met 80 procent van de zetels. De junta weigert tot op heden de macht over te dragen.

FNV
Burma Centrum Nederland, met achtergrondinfo over Birma
Burma Centrum Nederland, met achtergrondinfo over Birma
Burma Centrum Nederland, met achtergrondinfo over Birma

Reacties