ACP-landen: ‘Niets in Doha goedgekeurd zonder ons akkoord’

09-11-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De 56 ACP-ministers aanwezig in Qatar steken hun nieuwe zelfvertrouwen niet onder stoelen of banken. ACP secretaris-generaal Jean Robert Goulongana vertelde aan de verzamelde ministers dat ‘we ons voordeel moeten halen uit het feit dat op een totaal van 142 WHO-leden, wij met 56 zijn.’

Volgens woordvoerder Hegel Goutier ‘kan niets in Doha worden goedgekeurd zonder ons akkoord’.

De ACP-landen krijgen tot 2008 in de Europese Unie een speciale behandeling op gebied van handel en hulp, vastgelegd in de Cotonou-akkoorden. Die afspraken mogen niet worden aangetast in Qatar, menen de ontwikkelingslanden.

Maar niet iedereen is zo goed voor de ACP-landen. De Verenigde Staten vinden dat de speciale behandeling van die landen kwalijke effecten heeft op de prestaties van Amerikaanse bananenproducerende bedrijven in Latijns Amerika. En ook de Latijns-Amerikaanse landen die zelf bananen naar de EU uitvoeren, zullen zich verzetten tegen de voorkeursbehandeling.

De ministers van de ACP-landen willen dat ook andere eisen aan de WTO-slotverklaring worden toevoegd. Daaronder de vraag naar meer technische bijstand om handelsregels af te dwingen en het recht om goedkope generische geneesmiddelen in te voeren zonder de intellectuele eigendomsrechten (Trips) te schenden.

Moed wordt geput uit de woorden van WTO-directeur Mike Moore. Hij verklaarde: ‘Het idee dat een nieuwe onderhandelingsronde een 'ontwikkelingsronde' moet zijn, wordt nu door iedereen onder de arm genomen. (...) Het zou een ware tragedie zijn indien deze kans verloren zou gaan.’

Live video vanuit Qatar
Ook Indymedia heeft video

Reacties