ACP-landen maken vuist tegen Europese Unie

11-12-2006
Door: Noel King
Bron: IPS

De ACP-landen genieten nu een voorkeursbehandeling op de Europese markt, maar die afspraken moeten in overeenstemming gebracht worden met de regels van de Wereldhandelsorganisatie. De WHO wil onder meer dat handelsakkoorden evenwichtig zijn. Als de EU bepaalde landen zonder beperkingen toelaat op haar markt, moeten die landen ook hun grenzen openstellen voor Europese exporteurs.
 
De EU onderhandelt daarom al sinds 2002 over Economische Partnerschapsakkoorden (EPA's) met de zes regio's waarin ze de ACP-landen heeft opgedeeld. Begin 2008 moeten die akkoorden in werking treden. Maar veel ACP-landen voelen zich nog lang niet klaar om het binnen dertien maanden op te nemen tegen Europese concurrenten. Ze hebben meestal nog niet grondig bestudeerd wat de gevolgen daarvan precies zullen zijn en zeggen dat ze niet de tijd en de middelen hebben gekregen om hun landbouw en hun industrie voor te bereiden op dat nieuwe tijdperk.
 
"We zijn het erover eens dat de ACP-regio's pas over die onderwerpen moeten onderhandelen als ze er klaar voor zijn", staat er in de Verklaring van Khartoem. "We roepen de regionale onderhandelingsgroepen op samen te komen om de gemeenschappelijke problemen in de onderhandelingen met de Europese Commissie te bespreken", gaat de verklaring verder. Ook de opdeling van de ACP-landen in zes regionale groepen waarmee de EU apart onderhandelt, valt bij veel ACP-landen in slechte aarde.

De ACP-landen willen bijkomende financiering van de EU om zich beter voor te bereiden op een toekomst waar de concurrentie harder zal spelen. Europa wil die kwestie buiten de eigenlijke handelsovereenkomsten houden.


 
De 79 landen landen bogen zich ook over de situatie op ACP-lidstaat Fiji. Ze veroordelen de militaire staatsgreep van vorige week en eisen dat premier Laisenia Qarase zijn bevoegdheden weer kan opnemen.

Over de situatie in gastland Sudan, waar sinds 2003 een veel groter conflict woedt, bleven de ACP-landen vaag. De Verklaring van Khartoem veroordeelt alleen in algemene termen "genocide, de ontkenning van genocide, etnische zuiveringen en alle misdaden tegen de menselijkheid."

Reacties