Achtergrond

Waterbesparend textiel wint designprijs

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

“Bij de meeste stappen in het productieproces van textiel komt water te pas”, vertelt Maarten Kolk van Studio Maarten Kolk & Guus Kusters. “Zo moeten veel garens eerst gecoat, gebleekt en geverfd worden. Wij vonden het een uitdaging om naar manieren te zoeken waarop het watergebruik teruggedrongen kan worden.” Dit resulteerde in grand foulards, theedoeken, tafellakens en kunstobjecten met de naam Waterloop

waterloop visserij
Grand foulard/tafellaken
Visserij (mkgk)

 

VerfbesparendVoor deze Waterloop-lijn selecteerden de twee ontwerpers ongebleekte garens gemaakt van bamboevezels. Ook kozen ze voor digitale printtechnieken om hun materialen te bedrukken. “Met digitaal printen wordt de verf in een nevel aangebracht, hierdoor heb je zo min mogelijk inkt nodig”, legt Kolk uit.

 

 

 

Daarnaast bedachten de twee een nieuw procedé waarbij het spoelwater in het weefsel wordt opgenomen, dit levert minder afvalwater op. Kolk: “We gebruikten twee soorten garens; de ene absorbeert en transporteert water erg goed, en de andere juist slecht. Hierdoor lopen de prints uit en komt het design goed tot zijn recht. “

 

 

Voor de prints kozen de ontwerpers voor verschillende vissoorten die in de noordelijke zeeënleven  en beelden van alle variëteiten van water, van gletsjers, meren tot sneeuw en geisers. “In onze ontwerpen komt de natuur en het milieu veel terug. Toen het Audax Textielmuseum ons vroeg om in hun textiellab te experimenteren met duurzame technieken leek het ons een mooi idee om onze fascinatie met water te combineren met het zoeken naar waterbesparende technieken.” 

Slippers van palmbladeren
De Groningse ontwerper Tjeerd Veenhoven sleepte met PalmLeer de aanmoedigingsprijs van 5.000 euro in de wacht. Veenhoven maakte van Arecapalm uit India slippers met vrijwel dezelfde kwaliteit als leer. palmleren slippersDe schoenen zijn duurzaam en betaalbaar voor mensen die onder de 2-dollargrens leven. De palmleren teenslippers zijn ook een statement. Iedereen kent ze vooral van plastic, waarin ze in veelvoud geproduceerd worden en tot in de lengte der dagen over de oceanen en de aarde rondzwerven.

Experiment
“In de textielindustrie is maar weinig ruimte voor experimenten”, weet Kolk. “Het textielmuseum biedt kunstenaars daarom de gelegenheid om dat wel te doen. In hun productielab hebben zij alle apparatuur staan die in de industrie wordt gebruikt en daar mochten wij ons op uitleven.”

Kolk kan nog niet zeggen hoeveel water er met het door hen bedachte productieproces bespaard kan worden. “Dat moet nog onderzocht worden. Ook is het proces nog niet zover dat het al door grote kledingproducenten geïmplementeerd kan worden.

“Het is nog een stap te ver om al bij grote kledingproducenten als H&M en Adidas aan te kloppen met ons productieproces. We willen de techniek eerst bij kleinere producenten ontwikkelen. Daarvoor zijn we inmiddels in gesprek met een tapijtfabrikant. Dankzij het prijzengeld hebben we nu meer ruimte om ons idee naar een groter plan te tillen.”

Vuile was
Textiel, met name katoen, is een dorstig product. Voor een T-shirt met korte mouwen is 2.700 liter water nodig, berekende de Universiteit Twente in 2007 op verzoek van het Wereldnatuurfonds. Dit heeft grote gevolgen voor de watervoorziening in onder andere India en Oezbekistan. Behalve dat kleding veel water slurpt, is het ook vervuilend. Volgens Greenpeace lozen kledingfabrieken in China giftige stoffen in rivieren waarvan miljoenen mensen dagelijks afhankelijk zijn voor drinkwater en vis. Na een succesvolle campagne van de milieuorganisatie zeiden Adidas, Puma en H&M toe om hiermee voor 2020 te stoppen.

Waterverbruik textiel
Bron: Waterfootprint.org

 

Foto boven: Waterkleuren droogdoeken, Waterloop.

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons