Achtergrond

Voetballers met een missie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Hoewel de 3/4/3-formatie vaak als een riskante opstelling wordt gezien, kan deze met de juiste spelers leiden tot verrassend effectief voetbal. Johan Cruijff gebruikte de opstelling met succes in zijn Barcelona-dreamteam van 1992, en Ajax won er in 1995 onder Louis van Gaal de Champions League mee. Aan die triomfen heeft de 3/4/3-formatie de bijnaam ‘dreamteam-opstelling’ overgehouden. 

nr. 1 Stanley Menzo
Om voetbal in zijn geboorteland suriname te promoten richtte Stanley Menzo de stichting Suriprofs op. Eens per jaar organiseert Suriprofs een wedstrijd tegen een Nederlandse eredivisieclub. De opbrengst van de kaartverkoop en donaties gaat naar sportprojecten in Suriname. Een ander belangrijk doel van de stichting: fatoe, oftewel: gezelligheid.

nr. 2 Lilian Thuram
Voormalig Frans international Lilian Thuram was niet alleen op het veld een opvallende speler, maar staat ook in de politieke arena zijn mannetje. Zo was hij lid van de Hoge Raad voor Integratie, een adviesorgaan van de Franse regering, geeft hij regelmatig lezingen, en neemt deel aan debatten en manifestaties tegen racisme en discriminatie. Hij is fel tegen homofobie en voorstander van het homohuwelijk.

nr. 3 Vincent Kompany
Als ambassadeur voor SOS Kinderdorpen doet de in België geboren speler van Manchester City zijn Congolese roots eer aan. “Als kinderen in moeilijke omstandigheden aan hun lot worden overgelaten, lopen ze veel kans het verkeerde pad op te gaan. Dat laten we bij SOS Kinderdorpen niet gebeuren”, aldus Kompany. 

nr. 4 Michael Essien
Michael Essien, ook bekend als ‘de bizon’, verliet op 18-jarige leeftijd thuisland Ghana om in Europa op het hoogste niveau te voetballen. Niet alleen maakt hij zijn landgenoten trots door zijn fantastische spel bij het Ghanese nationale team ‘The black stars’, maar ook richte hij de Michael Essien Foundation op om Ghana vooruit te helpen op het gebied van water en sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg en onderwijs. 

nr. 5 Giovanni van Bronckhorst
Naast zijn functie als assistent-trainer bij Feyenoord heeft onze Development Dreamteam linksback zijn eigen Giovanni van Bronckhorst Foundation. Onder toeziend oog van voorzitter en voormalig PvdA-leider Wouter bos probeert de stichting achterstand bij leerlingen in het basisonderwijs tegen te gaan. Voor zijn maatschappelijke inzet kreeg Van bronckhorst in 2011 de Meer Dan Voetballer Award. 

nr. 6 Dirk Kuyt
Dirk Kuyt is op het voetbalveld een harde werker, en ook buiten het veld zet hij zich in voor goede doelen. Zo startte hij in 2006 de Dirk Kuyt Foundation, die sportevenementen organiseert voor mensen met een beperking, zowel in Nederland als in Brazilië, Nepal en Ghana. 

nr. 7 Mario Balotelli
Als je zou afgaan op zijn vaak agressieve gedrag op het veld, zou je niet snel verwachten dat Mario Balotelli thuishoort in ons dreamteam. Toch mag zijn naam hier niet ontbreken. De Italiaanse spits toont zich regelmatig gul aan daklozen (met giften die variëren van 20 tot 1000 euro) en reserveerde met Kerst een aantal kamers bij het Hilton zodat daklozen daar de feestdagen konden doorbrengen. Ook zet hij zich regelmatig in voor kinderen met een beperking en kinderen die gepest worden. Zo gaat het verhaal dat hij meeging naar school met een jongetje dat gepest werd om de zaak op te lossen.

nr. 8 Clarence Seedorf
Beelden van de hongersnoodramp in Ethiopië maakten in de jaren ’80 grote indruk op de toen nog 7-jarige Clarence Seedorf. Hij besloot toen dat hij later iets wilde doen aan de wereldwijde armoedeproblematiek. In 2005 maakte hij dat voornemen concreet met de stichting Champions for Children, waarmee hij projecten steunt op het gebied van sport en ontwikkelingssamenwerking. In zijn geboorteland suriname werd Seedorf gedecoreerd tot Commandeur in de Ere Orde van de Gele ster. In Nederland nam hij in 2009 de Millennium schoen Award in ontvangst voor zijn sportieve en maatschappelijke betrokkenheid, en werd hij in 2011 geridderd in de Orde van Oranje-Nassau.

nr. 9 Didier Drogba
Deze spits is een van de besten die de Engelse Premier League gekend heeft. Maar hij is meer: naast het Goodwillambassadeurschap van het Ontwikkelingsprogramma van de VN heeft hij een eigen stichting waarmee hij geld inzamelt om ziekenhuizen te bouwen in zijn thuisland Ivoorkust. In 2009 baarde hij opzien door het totale bedrag van bijna 3 miljoen euro van een sponsordeal met Pepsi in te zetten voor de bouw van een ziekenhuis in Abidjan. Ook politiek heeft de voetballer invloed gehad. Zo viel hij na de kwalificatie van Ivoorkust voor het Wk in 2006 op zijn knieën en smeekte hij de soldaten om hun wapens neer te leggen. Na 5 jaar burgeroorlog werd mede dankzij Drogba’s hartenkreet een wapenstilstand

nr. 10 Craig Bellamy
Na een bezoek aan Sierra Leone was de Britse voetballer Bellamy onder de indruk van de schoonheid van het land en de warmte van de mensen, maar ook geschokt door de armoede. Hij besloot er een stichting op te richten voor kansarme kinderen. De Craig Bellamy Foundation stimuleert onderwijs in Sierra Leone door kinderen die naar school gaan de kans te geven mee te doen aan voetbalprojecten. Daarnaast bouwt de stichting aan een Voetbalacademie, waar kinderen kunnen wonen, naar school gaan en aan hun voetbalkwaliteiten kunnen werken.

nr. 11 Christiano Ronaldo
Christiano Ronaldo is niet alleen Global Artist-ambassadeur van de organisatie Save the Children, maar staat ook bekend om zijn charitatieve uitspattingen. Zo betaalde hij onlangs de medische behandeling van een baby met een hersenaandoening, nadat de moeder hem om hulp had gevraagd.

Trainer: Johan Cruijff
Onder het motto ‘Als je iets voor een ander kan doen, dan moet je dat doen’ was Cruijff in 1997 in Nederland een van de eerste sporters die zijn naam aan een eigen stichting verbond. Zijn foundation staat vooral bekend om de speelveldjes, de zogeheten ‘Cruyff courts’. Vorig jaar ontving de stichting de UEFA Charity Award. Met het geldbedrag van 1 miljoen euro opent Cruijff zes nieuwe speelveldjes wereldwijd.

Beeld: Paul Domenick/Flickr.
T
ekst: Siri Lijfering i.s.m. LokaalMondiaal

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons