Achtergrond

Van boerendochter tot minister

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het is voor de eerste keer in de geschiedenis dat er zoveel verschillende vrouwen zijn vertegenwoordigd in de Haïtiaanse regering. Vooral vrouwen van buiten de hoofdstad zag je eerder niet terug in de hoge overheidsfuncties. De minister voor Vrouwenrechten Marie Yanick Mézile komt zelf uit een boerengezin en vecht nu voor plattelandsvrouwen op Haïti, een door de overheid vaak vergeten groep. Ze vertelt:

“Ik ben geboren en getogen in Jérémie, net als mijn moeder, een echte plattelandsvrouw. Ook toen ik op de middelbare school zat en zelfs toen ik studeerde in de grote stad, ging ik iedere schoolvakantie terug naar huis. Vaak verbleef ik dan bij mijn oma en ooms op het platteland. Haïti is van oorsprong een agrarische samenleving en het merendeel van de bevolking woont buiten de steden. Maar ook in de steden zal je geen persoon vinden die niemand kent op het platteland. Het leven buiten de hoofdstad is zo anders, desalniettemin ik voel mij nog altijd ontzettend verbonden met het platteland.


Plattelandsvrouwen als eenmansbedrijfjes

Waar de mannen vaak op het land werken, helpen de vrouwen mee oogsten en verkopen de oogst op lokale markten. Op deze manier proberen ze geld te verdienen om hun kinderen naar school te sturen. Ik zie deze plattelandsvrouwen als kleine eenmansbedrijfjes. Naast mijn ministerspost, ben ik ook een zakenvrouw en heb ik mijn eigen bedrijfje. In 2003 heb ik de Vereniging van Handelaren in de informele sector (ASCI) opgericht om deze plattelandsvrouwen en andere vrouwelijke eenmansbedrijfjes te ondersteunen. Middels onze speciale plattelandsafdeling van de vereniging besteden we extra aandacht aan hun specifieke behoeftes, zo kunnen deze vrouwen meestal niet lezen of schrijven.

Het klopt dat het platteland jarenlang is genegeerd, met alle gevolgen van dien. Wist je bijvoorbeeld dat van de ongeveer veertig procent van de Haïtianen die onder de armoedegrens leeft, maar liefst een derde alleenstaande moeder is op het platteland? Ja, dat is heel ernstig. Wij van de Martelly-Lamothe regering zijn dit nu aan het herstellen middels diverse programma’s met de slogan Tout fanm ladan (alle vrouwen inclusief).

Dit is natuurlijk allemaal erg hoopvol, maar we zijn er nog lang niet. Ook op politiek niveau zijn er nog gevechten die gestreden moeten worden. Zo zijn er 99 mannen en slechts 7 vrouwen lid van het Haïtiaanse parlement, en in de Senaat zit geen enkele vrouw. Wij, van het ministerie voor Vrouwenrechten op Haïti, hebben dus nog een hele lange weg te gaan.”

Marie Yanick Mézile.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons