Tips voor duurzame feestdagen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Adopteer een kerstboom

2075078001_2a89d3e1e7In de Nederlandse huiskamers staan met kerst in totaal 9 miljoen kerstbomen. Waarvan het grootste deel na oud en nieuw wordt afgedankt. Waarom niet meerdere jaren met één boom doen? Bij een biologische kwekerij in Leusden kun je een kerstboom adopteren. In januari gaat de boom weer terug de grond in, en volgend jaar tegen kerst haal je dezelfde boom weer op. Tussen 6 en 23 december kun je naar één van de adoptielocaties gaan en een boom uitkiezen. Je betaalt €5 statiegeld. Na de kerst lever je de kerstboom weer in en krijg je je statiegeld terug.
Kijk op: www.adopteereenkerstboom.nl

 

Feest zonder beest

Nederlanders eten jaarlijks gemiddeld 88 kilo vlees. Een groot deel van dat vlees is afkomstig uit de bio-industrie. Behalve voor de dieren is dit ook voor het milieu slecht. Per Nederlander levert het eten van vlees een nettobijdrage aan de CO2-uitstoot van 1.400 kilo – in totaal 22,4 megaton. Als iedereen één dag per week het vlees zou laten staan, zou dit toereikend zijn om de klimaatdoelstellingen voor huishoudens (3,2 megaton CO2-vermindering per jaar) te realiseren. Dat is tweemaal zo veel als wanneer je je gloeilampen door spaarlampen vervangt. Kies dus met het samenstellen van het kerstmenu voor de verandering eens niet voor kalkoen of een rollade, maar ga voor een vleesloos kerstdiner. Op www.vegatopia.nl  kun je voorbeelden vinden van vegetarische kerstmenu's. Wie een vleesloze kerst te ver vindt gaan, kan ook voor een biologisch stukje vlees kiezen. Dat is minder slecht voor het milieu en het dier heeft een beter leven gehad. Geen zin om zelf in de keuken te staan met de kerst? Ga dan uit eten in een biologisch of vegetarisch restaurant. Kijk op www.puuruiteten.nl  voor een lijst met restaurants.

 

Haal duurzame kerstverlichting in huis

De donkere dagen van december worden voor veel mensen een stuk aangenamer als binnen en buiten de gezellige verlichting weer aangaat. Let bij de aanschaf van kerstverlichting op de wattage: hoe lager, hoe zuiniger. Spaarlampen zijn natuurlijk nog zuiniger. De gloeilamp van de buitenlamp vervangen door een spaarlamp scheelt al €15,- per jaar, als deze gemiddeld 4 uur per dag brandt. Er is kerstverlichting te koop die bestaat uit 'led'-lampjes. Deze hebben een zeer laag verbruik (ongeveer 2-5 watt) en een lange levensduur van 30.000 tot wel 100.000 branduren. duurzaam kerstpakketDoe de verlichting uit als je gaat slapen. Buitenverlichting kun je ook op een tijdklok zetten, zodat je daar geen omkijken naar heeft.  Meer weten: kijk op www.milieucentraal.nl  

 

Duurzaam kerstpakket

Speciaal voor ondernemers met hart voor mens en milieu zijn er kerstpakketten op de markt met uitsluitend duurzame producten. Alle producten in deze pakketten worden op een mens- en milieuvriendelijke manier geproduceerd. Zo laat je aan je medewerkers zien dat jouw bedrijf werk maakt van thema's als duurzaamheid, gezondheid en eerlijke handel. Kijk op www.duurzaamkerstpakket.nl  en www.tuyu.nl/mvo/index.php  

 

Koop een verantwoord kerstcadeau

Sommige kerstcadeaus belasten het milieu onnodig. Er wordt bijvoorbeeld veel energie en water gebruikt bij de productie of ze leveren veel afval op. Let er ook op of die leuke gift, die ongetwijfeld uit een goed hart komt, verantwoord is geproduceerd. Is er bijvoorbeeld kinderarbeid aan te pas gekomen? De opbrengst van de cadeaus uit de Fair Trade of Wereldwinkel gaat rechtstreeks naar de mensen die het gemaakt hebben. Of loop eens binnen bij de kringloopwinkel voor een origineel kerstcadeau. kerstcadeautjeJe kunt ook een cadeau kopen in de online winkel van Oxfam Novib waar iemand anders veel plezier van heeft, een dokterstas bijvoorbeeld of een geit.

www.fairtrade.nl , www.wereldwinkels.nl , www.kringloopwinkels.nl  

 

Gun je kerstcadeau een tweede ronde

Maak een ander blij met jouw kerstcadeau. 33 procent van de Nederlanders is ontevreden over zijn/haar kerstpakket. Daardoor belandt er voor 75 miljoen euro aan cadeaus in de prullenbak. Dat hoeft niet meer. Via Speurders.nl kun je tegenvallers uit je kerstpakket verkopen en de ongewilde geschenken van anderen kopen. Alleen gaat de opbrengst nu niet naar de verkoper, maar rechtstreeks naar drie geselecteerde projecten van GoedGeefs in Zuid-Afrika! Interesse?

Ga naar www.speurders.nl en www.goedgeefs.nl  

Verstuur een goede doelenkaartje
Help met jouw kerstwens ook de wens van een ander in vervulling gaan. Wie dit jaar zijn kerstkaarten maakt en verstuurt via Goededoelenkaartje steunt automatisch een goed doel. kerstkaart unicefHet kaartje kun je zelf op de site samenstellen. Van ieder kaartje dat je maakt, gaat 1 euro naar een goed doel naar keuze. Je hebt de keuze uit Amnesty International, War Child, Unicef, SOS-Kinderdorpen, Het Nederlandse Rode Kruis, STOP AIDS NOW!, het Wereld Natuur Fonds, Natuurmonumenten, KWF Kankerbestrijding, Nationale vereniging de Zonnebloem en De Nederlandse Hartstichting.

 

Duurzaam knallen

Nederlanders geven enorme bedragen uit aan vuurwerk. De laatste jaren wordt steeds meer en spectaculairder siervuurwerk gekocht. Juist dit kleurrijke vuurwerk bevat de schadelijkste stoffen voor het milieu. Wit vuurwerk en knalvuurwerk zijn in verhouding minder schadelijk, maar zorgen evengoed voor luchtvervuiling. CARA-patiënten krijgen hierdoor meer last dan anders. vuurwerk06Daarnaast is het niet altijd even duidelijk onder wat voor omstandigheden het vuurwerk is geproduceerd. Veel vuurwerk afkomstig uit Azië is gemaakt door kinderen.

Omdat helemaal geen vuurwerk afsteken ook zo saai is, is er een uitweg: Doe samen met vuurwerk! Organiseer met de straat of de buurt de inkoop en het afsteken. Leg de budgetten voor vuurwerk bij elkaar, en besteed samen een deel aan vuurwerk en een deel aan andere feestelijke zaken zoals champagne en oliebollen of aan een toepasselijk goed doel. Dan wordt het toch een knallend uiteinde.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons