Achtergrond

Surinaamse plantage Mariënburg in verval

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Wirjosemito is gids op Mariënburg. Hij wacht de zeldzame bezoeker op bij de ingang van de plantage en neemt je mee langs prachtige koloniale gebouwen. Onder zijn arm het boek dat hij over de plantage schreef. We komen langs het monument voor de Gevallen Helden, die in 1902 in opstand kwamen en langs het monument dat de aankomst van de eerste Javanen

Marienburg 4
 

gedenkt, nu bijna 120 jaar geleden. Op de plantage werkten voornamelijk Javanen en Hindoestanen. Hendrik is een van de Javaanse nazaten. Nog steeds wonen er veel Javanen op en rond de plantage. De omstandigheden zijn slecht, zegt hij. Er is geen werk en hun huizen hebben geen water en elektriciteit.

6000 ton suiker
In het begin van deze eeuw, toen de plantagebouw in Suriname achteruit ging, bleef Marienburg met ruim 1200 hectare de grootste plantage van het land. De fabriek had rond 1920 een jaarlijkse productie van 6000 ton suiker, die voor het grootste deel naar Amsterdam werd verscheept. Vanaf begin jaren zeventig ging het bergafwaarts. In 1985 werd de suikerproductie gestopt en de afgelopen tien jaar worden de machines stuk voor stuk weggehaald.

Palmolie
Inmiddels hebben verschillende zakenlieden plannen om oude plantages opnieuw in gebruik te nemen. Niet meer voor de teelt van suikerriet, maar voor het produceren van palmolie. Het voordeel van het gebruik van oude suikerzakje Marienburgplantages is dat er geen oerwoud gekapt hoeft te worden. De plantage Mariënburg is een van de genoemde locaties. Hoe haalbaar de palmolieplannen zijn is nog niet gebleken en of Hendrik Wirjosemito er zijn museum door kan behouden is de vraag.

Achter het plein met de monumenten staat de suikerfabriek. Of wat ervan over is. Hendrik ontsteekt in een vlammend betoog over de prachtige geschiedenis. Over de hoge destillatietoren waarmee bijna zuivere alcohol en de beroemde rum gestookt werd.

Hij loopt verder naar de hal met de stoommachines waar het sap uit het suikerriet werd geperst. Aan het minstens tien meter hoge dak klepperen de golfplaten. De meesten zijn naar beneden gekomen. Hendrik wil van de oude fabriek een museum maken, maar het schroot is de overheid blijkbaar meer waard dan een museum.
 

VIDEO: Interview met Hendrik Wirjosemito in Mariënburg

 

 

Verslag, camera en editing: Michel Simons

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons