Achtergrond

‘Succes hangt niet af van hoge cijfers of een universitaire opleiding’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Honderd jonge mensen die zich inzetten voor een duurzame toekomst kwamen op vrijdag 9 juni bijeen in Hoofddorp. Al deze jongeren waren geselecteerd voor de Duurzame Jonge 100 (DJ100). Later op de avond maakte de jury officieel bekend welke honderd wereldverbeteraars bij de DJ100 van 2017 horen . OneWorld gaat in gesprek met drie van deze duurzame jongeren. Deze keer deelt Marjolein Shiamatey (25) haar bijzondere verhaal.

Een glazen kas vulde een deel van de ruimte in de expo, waar een aantal kandidaten hun eigen producten en initiatieven exposeerden. Zo kon je duurzame zeep gemaakt van sinaasappelschillen ruiken van BeeBlue. Marjolein Shiamatey is een van de Duurzame Jonge 100, maar zij sprak met anderen over haar projecten naast de kas. Zij creëert namelijk waarde op een andere manier. “Mijn vakgebied is natuurkunde en ik werk daarmee momenteel aan de bedrijvenkant door te netwerken voor ReGen Villages en door te werken aan duurzamer bedrijfsmodellen”, zegt Siamatey.

Duurzamer wijken

Ze doet veel op het gebied van duurzaamheid. “Ik ben senior technoloog bij ReGen Villages en medeoprichter van het bedrijf in Nederland. We bouwen wijken, die zelf water, voedsel en energie kunnen produceren en hun eigen afval kunnen verwerken. Ik maak deel uit van het technische team, en werk aan het opschalen van het bedrijf door presentaties te geven en te selecteren welke technische partners er in ons model passen. Daarnaast maak ik de verbindingen met de universitaire wereld voor ReGen Villages.”

ReGen Villages is een vastgoed concept wat gebaseerd is op toepassing van duurzamere systemen. Het concept zorgt ervoor dat alles wat er nu al op de markt is, gebruikt kan worden op een manier die bijdraagt aan een positievere omgang met de aarde, en hele wijken zelfvoorzienender maakt. Denk bijvoorbeeld aan circulaire stadslandbouw, opslag van overtollige energie en systemen voor duurzaam waterbeheer van landontwikkelaars, architecten, bouwkundigen, universiteiten en fabrikanten. “We zijn nu bezig met een wijk in Almere en verder lopen er een aantal projecten in Zweden, Engeland en Utah. Daarna hopen we naar ontwikkelingslanden te gaan.”

Bestrijden van virussen

Daarnaast heeft Shiamatey haar eigen bedrijfje genaamd Ophie Power, waarmee ze zonne-energie projecten in West-Afrika koppelt aan financiering en producenten van zonne-panelen uit Nederland en de Verenigde Staten. Verder is ze actief bij Infinitum Humanitarian Systems, waar ze de introductie van het organische ontsmettingsmiddel, HOCL, geproduceerd door Briotech, ondersteunt. “Dit natuurlijke middel draagt bij aan het bestrijden van virussen, zoals ebola”, verduidelijkt ze. Deze natuurlijke stof kan worden toegepast in ziekenhuizen, hotels, landbouw en voor persoonlijk gebruik.

Bezoekje aan Ghana was een inspiratie

 

Shiamatey is zelf half-Ghanees. Vandaar dat vele projecten gefocust zijn op dit land. “Ik ben voor het eerst in Ghana geweest toen ik zeventien was”, herinnert ze zich. “Toen viel het land me erg tegen. Ik had verwacht dat ik me in een mooie natuur zou begeven en omringd zou zijn met gezond, vers eten. Maar de grote stad is chaotisch en niks werkt.”

Ze vertelt dat dit bezoek onder andere de basis is geweest voor wat ze nu doet. “Ik zag meteen een grote kans in Ghana voor ontwikkeling”, zegt Shiamatey gepassioneerd. “Vier jaar later ben ik terug gekomen vanwege de New Business Challenge die daar was, georganiseerd door SustainableMotion. Ik was er voor het eerst als ondernemer, en leerde veel mensen kennen.” Ze ging daarna naar de VS voor haar master Natuurkunde en vond daar partners met wie ze samen een zonne-energie project op een lokale school in Ghana heeft gerealiseerd. 

Relaties opbouwen

“Ook Sungevity Nederland heeft ontzettend geholpen bij wat ik nu doe. Door de mensen van dit bedrijf ben ik geïntroduceerd in Amerika, waardoor ik de kans kreeg om met verschillende ondernemers te netwerken.” Verder is Shiamatey geïnspireerd door haar oom in California: “Hij liet me inzien dat relaties opbouwen het allerbelangrijkste is in elk werkveld en door hem ben ik meer gaan netwerken.” 

Dit is meteen een tip van Shiamatey voor andere jonge ondernemers: “Vooral veel netwerken en begin er zo vroeg mogelijk mee. Mensen willen heel graag andere mensen helpen, dat zit in onze aard. Schroom ook niet om te vragen om hulp. Als je de vraag niet stelt, dan krijg je ook niks. Dat is denk ik de manier hoe we als samenleving meer verbondenheid kunnen creëren.”

Alle moeite die ik onder de radar doe, wordt eindelijk erkend

De jonge onderneemster stond eerder dit jaar in de duurzame top vijftig van de ABN AMRO, gericht op ondernemers die een gebouwde omgeving verduurzamen. “De DJ100 nominatie kwam daarbovenop”, zegt Shiamatey dankbaar. “Ik heb eindelijk het gevoel dat al die moeite die ik onder de radar doe, officieel erkend wordt.”

Ze is enthousiast over de avond van de nominatie: “Ik vond het leuk om te zien dat er zoveel gebeurt op het gebied van duurzaamheid. Ook om in een groep jonge ondernemers geplaatst te worden en gewaardeerd te worden om wat je doet. Op zo’n moment weet ik dat ik niet in mijn eentje ben om de transitie mogelijk te maken en dat mijn projecten het waard zijn.”

Kaartjes voor grootouders

Volgens de onderneemster kan je erg onzeker worden van je inspanningen, die niet meteen een concreet resultaat opleveren. “Dit event heeft mij weer een boost gegeven en duidelijk gemaakt dat ik dit wel moet doen. Uiteindelijk leidt je inspanning wel tot iets concreets, ook al zie ik dat nu misschien nog niet.”

“Ik heb weer contact gehad met veel oude contacten. Het bedrijfje Omapost heb ik geintroduceerd aan Buurtzorg. Omapost is een app waarmee je makkelijk online foto’s kan omtoveren tot kaartjes voor je grootouders. Zo probeer ik ook iets te betekenen voor iemand anders. Ik vraag me altijd af: ‘Hoe kan ik door wat ik doe andere mensen raken en het leven van anderen beter maken?’. Daar haal ik mijn voldoening uit.”

Laat je niet leiden door wat er van buitenaf gezegd wordt

Of Shiamatey nog meer tips heeft voor beginnende, duurzame ondernemers? “Allereerst is het belangrijk dat je naar jezelf teruggaat en je niet laat leiden door wat er allemaal van buitenaf wordt gezegd over wat je moet doen.” Mensen definiëren succes vaak als het behalen van hoge cijfers en een universitaire opleiding volgen. Je moet erin geloven dat je meer bent dan de labels die je krijgt.”

Gewoon doen

“Er zijn zoveel meer vormen van intelligentie die je kan gebruiken om in het leven te slagen.” Shiamatey noemt als voorbeeld het concept integrative-intelligence. Hierbij gebruik je je intuïtie om betekenis te geven aan de beweeglijkheid, onzekerheid, complexiteit en dubbelzinnigheid van onze wereld.  

“En gewoon doen”, gaat ze verder. “Iedereen moet bij nul beginnen en van nul tot één is altijd de lastigste fase. Maar juist als je jong bent, heb je de kans om te experimenteren. Omdat je vaak nog een vangnet hebt waar je op terug kan vallen.”

Meer weten over Marjolein Shiamatey? In het septembernummer van OneWorld lees je een uitgebreid interview met de jonge ondernemer.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons