Achtergrond

Shell wist dat pijplijn zou gaan lekken

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
In 2008 werd de Bodo-gemeenschap getroffen door twee olielekkages uit de Trans-Nigerpijplijn. Het mangrovebos werd verwoest, de grond en het grondwater ernstig vervuild. Vissers uit het dorp raakten hun bron van inkomsten kwijt. Vorig jaar besloot de gemeenschap na mislukte gesprekken over compensatie Shell voor de rechter te slepen. Dat deden ze in Groot-Brittannië, nadat een aantal boeren uit nabijgelegen dorpen Shell succesvol voor de Nederlandse rechter hadden gekregen. Via de rechter hopen ze niet alleen compensatie te krijgen, maar ook dat Shell de olie gaat opruimen. Dat is nog altijd niet gebeurd.

Tijdens die rechtszaak van de Bodo-gemeenschap tegen Shell in Groot-Brittannië is nu bewijs gekomen dat Shell al wist dat de pijplijn gevaarlijk was, maar dat ze er niets aan gedaan hebben. “In september 2006 – twee jaar voor de lekkages- stond in een brief van Basil Omiyi, directeur van Shell Nigeria (SPDC), aan de gouverneur van Rivers State (waar Bodo onder valt, red.) dat de pijplijn ‘van directe en ernstige zorg was'”, schrijft BBC, die de documenten heeft ingezien. De brief gaat verder: “Er is een risico en waarschijnlijkheid dat de pijplijn elk moment kan scheuren. Als dat gebeurt, kan het serieuze consequenties hebben voor de veiligheid van de mensen, het milieu en de economie.”

Shell is al sinds 1993 niet meer actief in Ogoniland, het gedeelte van de Nigerdelta waar Bodo ligt. Wel lopen er een aantal pijplijnen, die regelmatig lekken. Voor de Nederlandse rechter vecht Shell een juridische strijd uit met vier boeren uit de dorpen Goi, Oruma en Ikot Ada Udo die getroffen zijn door olielekkages. Onder leiding van de Nederlandse overheid startte Shell vorig jaar nieuwe onderhandelingen met de Bodo-gemeenschap over schoonmaak en compensatie.

‘Niet zwemmen, vissen of drinken’, staat er op verschillende borden in het met olie vervuilde dorp Bodo. De dorpsbewoners trekken zich er weinig van aan. Kinderen springen er vrolijk vanaf steigers in het water, vissers gaan gewoon de rivier op – maar vangen nog maar weinig.

UPDATE 14/11/2014, 16.04:
Shell heeft gereageerd op het nieuws dat het bedrijf wist dat de pijplijn een risico vormde voor de gemeenschap. ‘SPDC (een joint venture van Shell en een aantal andere oliebedrijven die actief zijn in Nigeria, red.) wijst de suggestie dat we bewust een pijplijn gebruikten die onveilig was af. … We bereiden ons voor op een rechtszitting in mei 2015 over de Bodo-olielekkages. Dan zullen de interne documenten van SPDC over de Trans-Niger pijplijn in de juiste context gezet worden door de rechtbank’, staat in een persbericht dat aan OneWorld is toegestuurd. Shell merkt ook op dat ‘we vanaf het begin de verantwoordelijkheid hebben genomen voor de twee zeer te betreuren olielekkages in Bodo. We willen de mensen die oprecht erdoor geraakt zijn eerlijk en snel compenseren en alle gebieden waar olie van onze faciliteiten gelekt is opruimen.’

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons