Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Een tijdje geleden las ik over de no poo beweging. Deze Amerikaanse gekkigheid houdt in dat je je haren niet meer wast. No shampoo dus, afgekort no poo.

Ongewassen haren zijn opgewaardeerd: eerst alleen voor hippies en zwervers, nu met een kek nieuw labeltje opeens heel kijk-mij-eens-duurzaam-doen. En het is nog goedkoop, én goed voor je haar ook, jubelen de hippe blogsters, die overigens helemaal overstag zijn en de shampoo in de ban hebben gedaan.

Worden we genept?
Oké. Nou heb ik echt wel wat over voor het milieu, en is shampoo uiteraard chemische troep die ons door de commercie door de strot is gedouwd. Door de jaren heen zijn we steeds meer shampoo gaan gebruiken, en zijn nu tot het punt gekomen dat veel mensen het (bijna) dagelijks gebruiken. Hoe meer shampoo je gebruikt, hoe meer talg je hoofdhuid aanmaakt, en hoe meer shampoo je nodig hebt. Cosmeticaproducenten juichen ons vrolijk toe dat we hun shampoo iedere dag kunnen gebruiken, waarmee ze nietsvermoedende consumenten dit vicieuze cirkeltje induwen. Een goede marketingtruc, en kassa voor de shampoofabrikant.

Ik vind zo’n dagelijks versgewassen hoofd eigenlijk wel lekker fris. Toch ga ik de uitdaging aan: het schijnt dat ik na een week of zes no-pooën echt geen shampoo meer nodig heb en mijn haar er fan-tas-tisch uit gaat zien, zonder al die ontvettende shampoo waar ik het vrijwel iedere dag vrolijk mee inzeep.

A[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”18755″,”attributes”:{“height”:432,”width”:324,”style”:”width: 324px; height: 432px; float: right;”,”class”:”media-image media-element file-media-large”}}]]zijn in de douche
Helemaal niet wassen is wel erg vies, dus wordt mij aangeraden mijn fles shampoo en crèmespoeling in te ruilen voor baksoda en appelazijn. Pardon? Azijn? Dat hoort in de sla, en niet in mijn haar.

Na enige mentale strubbeling fiets ik dan toch naar de eco-super om (biologische) appelazijn en een potje baksoda te kopen. Aan de kassa mag ik een euro of vijf afrekenen. Mwoh, zó goedkoop vind ik deze shampooloze missie nou ook weer niet. Zeker niet als je bedenkt dat er aardig wat tijd gaat zitten in haren wassen met baksoda, en naspoelen met een verdund azijnmengseltje. En tijd is geld, zeker in de vroege ochtend als ik nog niet helemaal helder onder de douche sta.

Thuis aangekomen meng ik mijn azijnspoeling alvast, giet het in een flesje en zet die pontificaal in de badkamer, naast het potje baksoda. De shampoo en crèmespoeling gaan de kast in, zodat ik niet per ongeluk toch mijn haar ga wassen.

Gewapend met een lepeltje baksoda en mijn flesje aangelengde appelazijn stap ik de volgende ochtend de douche in. Baksoda schuimt (uiteraard) niet, en ik heb niet het idee dat ik het goed in mijn haar kan verdelen. Op hoop van zegen een minuutje laten inwerken, uitspoelen, naspoelen met azijn (gadver), en mijn haar is gewassen. Nou ja, gewassen…

 

No-poo stappenplan

1. Meng een halve tot een hele eetlepel baksoda (zelf uitproberen wat het beste werkt) met een beetje water in je hand, tot het een papje wordt. Verdeel dit door je haar (vooral bij de haarwortels), een minuutje laten zitten en uitspoelen.

2. Meng voordat je de douche in springt 3 à 4 eetlepels appelazijn met een halve liter water in een plastic flesje (liefst met kleine opening), en spoel je haar met het azijnmengsel. Gebruik 1/3 tot 1/2 flesje per keer.

Geen nepbloemetjes meer
Ik geef toe, mijn hoofd is schoon en ruikt niet naar azijn maar gewoon neutraal, naar niks eigenlijk. En het lijkt alsof ik dubbel zo veel haar heb dan normaal. Voor ik de deur uitga vraag ik mijn huisgenootje of ze mijn nieuwe coupe zou omschrijven als volumineus of ontploft. Ik krijg een diplomatiek antwoord: “Nou, veel volumineuzer moet het niet worden.”

Na twee keer wassen begin ik er iets handiger in te worden, en begin ik de goede verhouding water/azijn en water/baksoda door te krijgen, waardoor het niet meer lijkt alsof ik door een orkaan ben gefietst. Het is een beetje wennen dat mijn hoofd niet naar nepbloemetjes ruikt na iedere douchebeurt, maar vies is het niet. Godzijdank.

Vriendlief hief zijn ogen ten hemel toen hij hoorde van mijn meest recente experiment, maar vond mij er na een weekje no-pooën net zo schoon uitzien als voorheen. Al met al een redelijk geslaagde eerste week zonder shampoo. Minpuntje is dat het qua prijs weinig scheelt met shampoo, hoewel ik op zoek ga naar een goedkopere leverancier voor mijn potje baksoda. Tot zover fase een van het no poo experiment, na zes weken volgt het eindoordeel.

 

 

670

Over de auteur

Iris Segers is een Nederlandse freelance journalist. In 2013 liep ze stage bij OneWorld.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief