Achtergrond

“Pak de grote viespeuken aan op de nationale klimaattop”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Op 26 oktober vindt de klimaattop plaats in Rotterdam met als doel de gemaakte beloften in Parijs te vertalen in concrete acties op landelijk niveau. Met de hete septembermaand nog vers in het geheugen, een oproep aan staatssecretaris Dijksma: pak de grootste viespeuken nú aan.  

Afgelopen september was de warmste maand ooit gemeten. Het regende warmterecords. En om in termen van Gerrit Hiemstra te blijven: ‘De kans op de huidige #hitte is 11x groter dan vroeger! En zal nog groter worden’, zo twitterde de weerman. ‘Oorzaak: #klimaatverandering!’.

Over de klimaattop
In het Klimaatakkoord van Parijs van 12 december 2015 staat dat de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius moet blijven. Om dit te vertalen naar nationaal niveau, komen overheid, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties bij elkaar tijdens de klimaattop. De bedoeling is dat er na afloop bindende afspraken op tafel liggen. Een van de plannen is om 100.000 hectare bos aan te planten in Nederland.

In my backyard

Tijdens het achtuurjournaal verscheen een ijsboer in lichte paniek: zijn klanten liepen de deur plat terwijl zijn vakantiekrachten alweer in de schoolbanken zaten. Nu stond hij zelf met een bezweet voorhoofd ijsbolletjes te scheppen. De warme dagen had hij blijkbaar niet zien aankomen. En daarin was hij niet de enige. Diverse openluchtzwembaden waren reeds gesloten toen het kwik half september boven de 25 graden uitsteeg. En in de winkels trof je sporadisch nog zomerkleding aan.

September 2016 gaat niet alleen de geschiedenisboeken in als de warmste maand ooit. Het markeert ook een kantelpunt. Met deze ongebruikelijke hitte landde ook het bewustzijn: de opwarming van de aarde is een feit. Geen beelden van smeltende gletsjers in Argentinië of uitgehongerde ijsberen in Groenland hoeven je daarvan te overtuigen. Klimaatverandering is een zaak van het hier en nu: it’s happening in my backyard.

Op hete kolen

Ondanks dat zo’n Indian summer ook best aangename kanten kent –  buiten zwemmen, terrasjes pakken – zit je tegelijkertijd op hete kolen. Reikt het water straks tot aan de lippen? Welke nieuwe ziektes duiken er op? Is ons voedsel nog wel betaalbaar?

Of je nu uitgaat van een doemscenario of een nuchtere visie hebt, de mens is hoe dan ook de enige die iets kan doen tegen de verdere opwarming. Bij ons thuis proberen we ook een steentje bij te dragen aan het terugdringen van broeikasgassen. Zo is het gezin op vleesrantsoen, hebben we groene stroom, scheiden we afval tot in den treure en laten we zoveel mogelijk de auto staan, behalve dan als we op vakantie gaan.
               
Dweilen met de kraan open?
Zetten deze acties zoden aan de dijk? Ik twijfel er eerlijk gezegd aan. Want wanneer grote vervuilers tegelijkertijd hun gang blijven gaan, aanschouw ik mijn goedbedoelde acties als water naar de zee dragen. Zolang er nog smerige kolencentrales draaien, een hamburger goedkoper is dan pak ‘m beet een halve kilo boerenkool of wanneer ik lees dat de recycleresultaten van mijn ingezameld plastic afval ‘bedroevend slecht’ zijn – slechts 19 procent zou worden hergebruikt – is het dweilen met de kraan open.

Dus vandaar, zorg nou dat die circulaire economie een feit wordt. En pak die grote viespeuken in de energie-, transportsector en veehouderij aan. In Nederland zijn de industrie en elektriciteitscentrales verantwoordelijk voor ongeveer de helft van alle broeikasgassen. Het verkeer voor 16 procent en de landbouw voor 13 procent.
 
Kijk ook naar Duitsland, waar de Bondsraad onlangs het voornemen uitsprak om vanaf 2030 nieuwe benzine en dieselauto’s te verbieden. Met deze maatregel willen onze Oosterburen de verkoop van elektrische auto’s stimuleren en de CO2-uitstoot terugdringen. Ook Noorwegen wil een dergelijk verbod invoeren vanaf 2025.

Staatssecretaris Dijksma, zorg samen met uw collega’s dat Nederland niet het slechtste jongentje van de klas is. Dat bent u niet alleen aan onze kinderen en de planeet verschuldigd. Maar ook aan al die burgers die hun beste beentje voorzetten.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons