Achtergrond

OuiShare Fest: Deeleconomie wordt steeds volwassener

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De deeleconomie is een baby die bijna uit de luiers is. Een baby die soms huilt, vaak lacht en veel aandacht krijgt, maar ook steeds meer met kritische ogen wordt bekeken. Dit is de conclusie die getrokken wordt na het OuiShare Fest in Parijs, waar van 20 tot 22 mei duizend onderzoekers, ondernemers en andere geïnteresseerden uit ruim 40 landen voor het derde jaar bijeenkwamen.

De belangrijkste conferentie over de deeleconomie had als doel om alle aspecten van deze nieuwe economie te verkennen. “Drie jaar geleden stonden we hier ook met een aantal believers en iedereen was lyrisch. Nu is het tijd voor een analyse”, stelde voorzitter Francesca Pick bij de opening.

Ondernemers doen alsof hun bedrijf gestoeld is op een ideologie, terwijl ze gewoon commercieel denken

Kritisch
Het was ‘deeleconomie-goeroe’ Rachel Botsman die de deeleconomie vergeleek met een baby.  Ze was één van de eersten die de potentie van de deeleconomie zag en het met haar boek What’s mine is yours op de kaart zette. Zij was in eerste instantie vooral lovend over deze nieuwe economie, waarin onderbenutte goederen worden gedeeld met anderen. Maar ze is in de loop der jaren steeds kritischer geworden. “Alles waar geen bedrijf of instantie bij aan te pas komt, maar waar een dienst direct wordt geleverd, wordt tegenwoordig deeleconomie genoemd. Ondernemers doen alsof hun bedrijf gestoeld is op een ideologie, terwijl ze gewoon commercieel denken”, zei ze eerder in een interview. Botsman was niet aanwezig in Parijs en een kritisch geluid bleef nagenoeg uit.

Een aantal Nederlandse deeleconomie start-ups en organisaties was wel vertegenwoordigd, zoals Konnektid, Peerby en de kennis- en netwerkorganisatie shareNL. “Ik  hoor ontzettend veel interessante dingen voorbij komen, maar ik merk dat kritische discussies hier vaak blijven hangen in algemene thema’s”, stelde Pieter van de Glind van shareNL. “Echte oplossingen heb ik nog niet gehoord.”

OuiShare Fest 2015Rajesh Makwana (Share The World's Resources), Pieter van de Glind (shareNL) en Damien Demailly (Iddri) tijdens het OuiShare Fest 2015. Foto: Marlies Dinjens

Veel bedrijven
Het aantal bedrijven en ondernemers op het OuiShare Fest was dit jaar voor het eerst opvallend groot. Steeds meer partijen kijken naar deze nieuwe ontwikkelingen en hopen daar ook van mee te profiteren. “De afgelopen jaren moesten we hard ons best doen om bedrijven te interesseren voor het OuiShare Fest. Nu lopen er 250 rond”, stelde Pick.

Durfkapitalisten 
Ook veel investeerders willen meeliften met deze groeimarkt. Durfkapitalisten probeerden op OuiShare de ‘nieuwe Airbnb’ te vinden. Tussen de lezingen en workshops door werden veel visitekaartjes uitgewisseld. Arek Wylegalski van Index Ventures in Londen is altijd op zoek naar start-ups die succesvol kunnen worden. Het bedrijf, met vestigingen in Londen, San Fransisco en Geneve, investeerde al in de marktplaats Etsy, deelautoplatform Drivy en de liftsite Blablacar. “Wij kiezen ervoor om geld te stoppen in een start-up waar wij echt in geloven. Sommige investeerders pompen geld in vier verschillende platformen om auto’s te delen, in de hoop dat er eentje succesvol wordt. Wij doen een analyse en maken hierin een duidelijke keuze.”

Analist en deeleconomie-expert Jeremiah Owyang adviseert veel grote bedrijven over de deeleconomie. “Ze beseffen dat dit een ontwikkeling is waar ze niet langer omheen kunnen. Grote bedrijven zoeken aansluiting bij de deeleconomie. Zo werkte Starbucks al samen met Uber en kon je in de VS in de supermarkten van Wall Mart gebruikte games omruilen voor nieuwe.”

Grote bedrijven zoeken aansluiting bij de deeleconomie

Zelfredzaamheid
Ondanks de meer commerciële belangstelling van grote bedrijven ademde het OuiShare Fest vooral ook een gevoel uit van verandering, idealisme en hoop. Hoop op een nieuw economisch model, oplossingen voor vraagstukken over duurzaamheid, een nieuwe manier van lokaal produceren.

Hoe de deeleconomie zich ontwikkelt, is op dit moment nog erg spannend

Rob Hopkins van het Transition Network gelooft bijvoorbeeld in de zelfredzaamheid van gemeenschappen. In een vlammend betoog tijdens de conferentie legde hij uit hoe zijn lokale gemeenschap in Totnes, Engeland, zelf aan de slag gaat om de manier van wonen, werken en leven duurzamer te maken om zo niet meer afhankelijk te zijn van olie. Ook werd hier in 2007 de lokale Totnes-pound geïntroduceerd, zodat het geld ook daadwerkelijk binnen de gemeenschap wordt besteed. Kennis wordt uitgewisseld tussen dorpsbewoners en voedsel lokaal geproduceerd. “De ene dorpsbewoner kan de andere, die een bedrijf wil opzetten, financieel steunen, maar ook op zijn kinderen passen terwijl hij een afspraak heeft met de bank. Transitie is net een bril. Wanneer je die opzet, zie je opeens alles helder.”  

Twee stromingen
Hoe de deeleconomie zich ontwikkelt, is op dit moment nog erg spannend. De baby lijkt wel steeds sneller een kleuter te worden, maar het is nog onduidelijk hoe die zal opgroeien. “Je ziet duidelijk twee stromingen vertegenwoordigd in de deeleconomie”, zegt Van de Glind van shareNL. “Aan de ene kant  de commerciële partijen en anderzijds de idealistische initiatieven. Die laatsten gaan over meer delen en minder bezitten, of over het oprichten van zelfvoorzienende gemeenschappen. Het wordt heel interessant hoe zich dat gaat ontwikkelen in de toekomst. De vraag is of dit leidt tot polarisatie of tot samenwerking.”

[[{“fid”:”37077″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld!”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Neem een abonnement op OneWorld!”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Neem een abonnement op OneWorld!”,”title”:”Neem een abonnement op OneWorld!”,”style”:”height:72px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons